A DÖGLÖTT MACSKA EFFEKTUS A “legtwitteresebb” amerikai elnök megígérte a tőzsdei növekedést

Utolsó módosítás:

Csúnya dolgok történtek október utolsó hetében a New York-i tőzsdén. A hét elején az összes idei nyereség elolvadt, a hónap utolsó napjaiban azonban a részvények egy kicsit összekapták magukat, és emelkedni kezdtek az árfolyamok. Szakértők szerint azért mentek felfelé a papírok, mert enyhültek a kereskedelmi háborús félelmek, amiben a legilletékesebb “Őtrumpsága”, aki mindenre reagál a Twitteren, ha kell, ha nem.

A pozitív hangulat azért is fertőzte meg a kereskedőket a New York-i tőzsdén, mert októberben a várt 189 ezerrel szemben 227 ezer fővel növekedett a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban. És mert a “legtwitteresebb” amerikai elnök is odafigyel az eseményekre.

A DÖGLÖTT MACSKA EFFEKTUS A "legtwitteresebb" amerikai elnök megígérte a tőzsdei növekedést

Őtrumpsága további javulást vizionált, amit szerinte a kitűnő vállalati eredmények is indokolnak.

A viharos események közepette röviden vázoljuk fel, hogy milyen lefolyási szakaszai vannak a válságnak, és milyen magatartásformák jellemzik a tőzsdei szereplőket a különböző időszakokban!

A DÖGLÖTT MACSKA EFFEKTUS A "legtwitteresebb" amerikai elnök megígérte a tőzsdei növekedést Most az egyszer még húzzunk bele

A bika azt reméli, hogy ez nem az utolsó alkalom. Ennek tankönyvi példája, ami 2007-ben történt. Akkor az augusztusi gyengélkedést egy 15%-os ugrás követte, és az S&P októberben csúcsokat döntött, amire 2013-ig aztán nem is volt példa.

A DÖGLÖTT MACSKA EFFEKTUS A "legtwitteresebb" amerikai elnök megígérte a tőzsdei növekedést A döglött macska effektus

Mindenfelé egynapos kereskedők tolonganak, akik a nagy nyereség reményében a kora reggel felvett pozíciókból még aznap kiszállnak. Ez jellemezte a 2008-as év elejét, amikor a tőzsde az éves mélypontról 13%-ot emelkedett, azt a csalóka látszatot keltve, hogy a döglött macska (netalán bika) padlót fogott ugyan, de még él, vagy legalábbis feltámad.

A DÖGLÖTT MACSKA EFFEKTUS A "legtwitteresebb" amerikai elnök megígérte a tőzsdei növekedést A hulló kések éjszakája

Ez egy tőzsdei szleng, ami abból a mondásból ered, hogy ne kapj a leeső kés után. Ez arra a népszerű kereskedési technikára utal, amely alapján a befektetők a tőkeveszteséget az alacsony pontokon történő bevásárlással igyekeznek enyhíteni, hogy a veszteséget növekedéskor nyereségre fordítsák. Erre kitűnő példa 2008. szeptember 29-e, amikor az S&P 30%-kal zuhant a 2007-es csúcshoz képest. Akik ennél a pontnál vásároltak be, azok további 32%-os veszteséget realizálhattak a következő két hónapban.

A DÖGLÖTT MACSKA EFFEKTUS A "legtwitteresebb" amerikai elnök megígérte a tőzsdei növekedést
A DÖGLÖTT MACSKA EFFEKTUS A "legtwitteresebb" amerikai elnök megígérte a tőzsdei növekedést A szent grál

Ez is benne van. Ez csodálatos ajándék azok számára, akik tudásuknak vagy szerencséjüknek köszönhetően megérzik a medvepiac végét, és belevágnak a “felfelé irányuló cselekvésbe”. A legutóbbi válság fordulónapja 2009. március 9-e volt, amikor a Dow Jones már negyedik hete zuhant, az S&P 700 pont alatt állt, a Goldman Sachs pedig azt taglalta, hogy az index akár 400 pont alá is süllyedhet. Az újságokban egyesek már fegyvervásárlásra biztatták a gazdagokat, hogy megvédhessék magukat, ha a szegények fellázadnak. 2009. március 9-e két dologról marad nevezetes, az egyik az, hogy bekövetkezett a fordulat, a másik pedig, hogy Michelle Obama megmutatta az izmait. Nem biztos, hogy a kettő között van összefüggés.

A DÖGLÖTT MACSKA EFFEKTUS A "legtwitteresebb" amerikai elnök megígérte a tőzsdei növekedést A BTFD magatartás

A rövidítés az amerikai szlengben használt “buy the f—ing dip” kifejezésből származik, amely az ingatlanbuborék 2008-as kipukkadását követően terjedt el, és azt a magatartást jellemezte, hogy a válság után bármit érdemes volt venni, mert az “amerikai kapitalizmus mágikus megújulása” úgyis bearanyozott minden befektetést. Mindeddig.

Akkor most mi legyen? A legjobb, amit tehetünk, hogy hosszútávra tervezünk, függetlenül attól, hogy most lezárul-e a kimondottan nagy hozamokat produkáló időszak, vagy sem. Befektetni öt évnél rövidebb időszakra mindig kockázatos volt, és az is marad. A tőzsdei folyamatok azonban arról tanúskodnak, hogy a hosszútávú befektetések jelentős haszonnal járnak, ezért senki nem nyúlhat mellé, ha már most megkezdi megalapozni életének egy következő szakaszát. (A MarketWatch nyomán)