A líra drámája: Erdogan a “kamatlábak ellensége”

Utolsó módosítás:

Törökország mélyrepülése akár Európa pénzügyi megingásával is fenyegethet, miután a török líra értékének 30%-át veszítette el 2018 kezdete és augusztusa között. A befektetők kételkednek abban, hogy a török elnöki szultánnak választott Recep Tayyip Erdogan képes megakadályozni nem csak a nemzetét, hanem az esetleg Európát is fenyegető pénzügyi válságot.

Szabadesésbe kezdett a török líra augusztus augusztus elején, amikor a dollárral szemben 25%-os zuhanást is mértek. Szeptember elején a líra ugyanarra a szintre esett vissza, amelyen augusztus 10-én volt, vagyis időközben hiába erősödött vissza valamennyit. Ugyanakkor kiderült, hogy Erdogan nem is a dollárban, hanem Allahban bízik, akiről viszont azt tartják, hogy a nyugatitól jelentősen eltérő pénzügyi politikát támogat a muszlim országokban. Ezek után nem meglepő, hogy Erdogan a “kamatlábak ellenségének” nevezte magát, aminek a hitbuzgó Korán olvasók örülnek leginkább, a muszlim szentiratok ugyanis tiltják a kamatok szedését.

A török döntéshozók elhiszik teljes paranoiájukban, hogy mindenki összeesküdött ellenük, és hogy rajtuk kívül mindenki szembejön az autópályán, csak ők tudják a helyes irányt. Az ilyen gondolkodású rendszerekbe kódolva van a gazdasági összeomlás. (Zsiday Viktor, Alapblog)

Amerikai-török szankcióháború

Aligha kétséges, hogy a török elnöki szultán és az amerikai Donald Trump egyszerre folytat gazdasági és vallási háborút, egyik sem akarja kiadni a másik hitszónokát, inkább gazdasági szankciókat rónak ki. Lehet még egy kicsit geopolitizálni, a törökök ugyanis NATO-tagként is Oroszországtól akarnak rakétavédelmi rendszert beszerezni, és más kérdésben is szembe mennek Amerikával. Ezért előfordulhat, hogy nem járunk messze az igazságtól, ha azt gondoljuk, hogy az amerikai elnök keresztényi örömmel bünteti az eltévelyedett török bárányt.

Az amerikai tőzsdék ugyan estek egy kicsit a törökkel folytatott “szankcióháború miatt”, de ez nem dönti romba a Wall Street-et. Inkább árt Európának, mint Amerikának, hogy Donald Trump a törököket akarja megleckéztetni. Ezért nem csoda, hogy az Európai Központi Bank aggódni kezdett amiatt, hogy a líra gyengélkedése hatással lehet az európai bankrendszerre. Uniós bükkfanyelven ezt körülbelül úgy fogalmazták meg, hogy az ide-oda szankciózgatás “súlyos kockázatot jelenthet a globális kereskedelem és tevékenység kilátása szempontjából”.

Európa hitelezte meg a török gazdasági csodát

Az uniós bankárok azért ijedtek meg Frankfurtban, mert a törökök korábbi gazdasági szárnyalása európai pénzekből sikerült a kelleténél is látványosabbra. A török gazdaság rendkívül túlfűtött növekedése önmagában is meglökte az inflációt, Európa szempontjából a probléma azonban inkább az, hogy az erdogani gazdaság legnagyobb megfinanszírozói a spanyol, az olasz és a francia bankok, de ott vannak a németek és az angolok is.

Már évekkel ezelőtt le kellett volna állítani a dollárban történő eladósodást, meg kellett volna emelni a kamatokat, le kellett volna fékezni a túlhevülő gazdaságot, kiegyensúlyozni a folyó fizetési mérleget. Ja, persze nem tették mindezeket meg, mert akkor elveszett volna Erdogan népszerűsége. (Zsiday Viktor, Alapblog)

Nem lírába, hanem inkább drámába illő a spanyol bankok helyzete, amelyeknek 82 milliárd dolláros kintlévőségük van török ​​eszközökben, ez több mint kétszerese a francia bankok 38 milliárd dollárjának. A britek 19 milliárd dollárral, a németek pedig közel 13 milliárd dollárral vannak benne a “török gazdasági csodában”.

Ha Allah is úgy akarja

Átlagéletkor

Az európai pénzügyi intézmények tehát nagyságrendekkel jobban ki vannak téve a török gazdasági helyzetnek, mint amerikai társaik. Ennek egyértelmű jele, hogy török fekete péntek magával rántotta a spanyol BBVA-t, amely több mint 5%-ot esett, az olasz Unicreditet, amely 6%-os mélyrepülésbe fogott, és a francia BNP Paribas-t is, amely mínusz 4% alá csúszott. Ugyanaznap a német tőzsde 2%-kal gyengült, rosszabbul csak a brit index teljesített mínusz 2,5%-kal.
A kitettséget növeli, hogy egy másik adat szerint az európai bankok adták a legtöbb kölcsönt a török banktársaknak. Ezen a téren is az európai országok vezetnek, csak a sorrend más, a lényeg azonban ugyanaz: a török elnöki szultán gazdasági metamorfózisa és a török líra összeomlása kihat az euróra, és más feltörekvő európai országok valutájára, például a forintra is. Akinek a pénze most török papírokban van, az csak akkor számíthat igazán jóra, ha valami csoda folytán változás történik a török kurzusban. Ha Allah is úgy akarja.

A török líra árfolyama percről percre:

Powered by Investing.com

A forint árfolyama a vezető valutákhoz képest: kattints erre a linkre!