A magyarok látra szóló betétjei 0,0%-os kondíciókkal várják a csodát

Utolsó módosítás:

2007 és 2012 között Magyarországon egyetlen termék uralta a lakossági megtakarításokat, ez pedig a lekötött betét volt.  Az elmúlt öt-hat évben azonban a látra szóló folyószámlabetét átvette a lekötött betét helyét. Jelenleg a magyar lakosság pénze bankszámlákon pihen, és 0,0%-os kondíciókkal várja a csodát. A nagy magyar valósághoz azonban hozzátartozik az is, hogy  egy húsz milliós autót még mindig simán megvesznek készpénzért - nem a bankból, hanem egy szatyorból kivéve. Következzen egy grafikon magyarázata, ami sokat elárul a magyar lakosság pénzügyi kultúrájáról.

megtakaritas

Magyarországon 2007 és 2012 között egyetlen termék uralta a lakossági megtakarításokat, ez pedig a lekötött betét volt. Mi történt? 2007-ben, amikor még szemmel látható volt a kamat, Marika néni vagy Pista bácsi bement a bankba, mert volt egy kis pénze. Mit kínáltak neki? A lekötött betét szignifikánsan magasabb kamatot adott, mint a látra szóló kisöccse, ezért ez nem volt kérdés. Viszont cserébe azt kérték tőle, hogy a hozzáférhetőségről legyen szíves lemondani néhány évre. A magyar lakosság magszédült a magasabb kamatoktól, és természetesen a lekötött betét választotta.

A lekötött betét mára visszaesett a 2012-es csúcshoz képest, és jelenleg már csak az ötödik legkedveltebb megtakarítás. Nem véletlen, hiszen a magyar kamatszint a nemzetközi tendenciákat követve lecsökkent 0,9%-ra, a banki kamatok pedig beleálltak a földbe. A vezető magyar bankokban ma egy akciós betét 0,01%-os kamatot hoz 5 millió forint alatt,  ennek "bizalom extra" a neve. Ez egy millió forintonként fenomenális 100 forintot jelent. A folyószámlabetét tehát átvette a lekötött betét helyét, mert a lekötött betét kamata sem sokkal több. Jelenleg az emberek többségének a pénze még mindig bankszámlákon van, viszont lekötve nincs, vagyis a látra szóló 0,0%-os kondíciókkal várja a csodát.

Az említett időszakban második helyre jött fel az állampapír. Matolcsi professzor úr zsenilásan kommunikálta a lakosság felé, hogy milyen jó mindenkinek, ha állampapírt vesz, mert mindannyian egy csónakban evezünk. A pénzek elkezdtek átcsorogni állampapírba, ami javított a magyar állam finanszírozásán. Harmadik helyen, bármilyen meglepő - Magyarországon vagyunk - a készpénz van, miközben Svédországban vagy Izlandon már a koldusok is lassan paypassos leolvasóval kéregetnek, mert nincs kézzel fogható pénz forgalomban. Magyarországon ugyanakkor egy húsz milliós autót még mindig simán megvesznek készpénzért - nem a bankból, hanem a szatyorból kivéve.

A negyedik helyen van a befektetési jegy, ami egy lépés a tőzsdézés felé, és az ötödik helyre szorultak le a lekötött betétek. Így néz ki ma a magyar lakosság megtakarítási csomagja. A hatodik helyezett az életbiztosítási díjtartalék, ahol egy komolyabb befektetési hajlandóság indult el az elmúlt években - és ez egy új piaci szegmens, amit megtalált a magyar lakosság. Ezt követik a nyugdíjpénztárak, viszont a tőzsdei befektetések még mindig nem tartoznak a magyar lakosság mindennapjaihoz, de még a mindenheteihez sem.

inflacio

Ugyanakkor a magyarországi infláció a 2015-ös mélyponthoz képest elindult felfelé. Az infláció ma már elég súlyos, és a pénzünk vásárló értéke évről-évre egyre inkább kopik. Most felmerül a kérdés, hogy mibe fektessünk? Ha valaki sokat akar keresni, akkor menjen tőzsdézni! Ám ha gyorsan hozzá akar férni a pénzéhez, akkor egy dolgról le kell mondania, az pedig a biztonság. A tőzsdézésnek van egy kockázata, és innentől kezdve döntse el mindenki, hogy milyen részvénybe mekkora összeget szeretne tenni.

Az ügyfelek legtöbbje azt mondja, hogy én szeretném a pénzemet biztonságban tudni, és szeretnék bármikor hozzáférni. Ezért nem véletlen - nézzük csak meg az első grafikont - hogy banki folyószámlákon van az emberek pénze. Miért? Biztonságos, garantált, könnyen hozzáférhető, egy dolog azonban éppen ezért hiányzik, a magas hozam. A jelen pillanatban nincs hozam ezekre a pénzékre.

Az infláció most 3,4% éves szinten van, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 34 000 forinttal kevesebbet ér a banki folyószámlán tartott pénzünk - ezért a bankbetét ma már nem annyira szexi, mint 10-20 évvel ezelőtt. Ebben a konstrukcióban Magyarországon sok-sok ezer milliárd forint porosodik. A kérdés az, hogy miért nem lép a lakosság valamilyen irányba, és miért nem hallgat meg egy-két pénzügyi tanácsadót, mert a bankbetét biztosan nem a legjobb pénzügyi megoldás.