A pozitív spóroló három legfontosabb feladata

A pozitív spóroló három legfontosabb feladata

Utolsó módosítás:

A legnagyobb különbség az igencsak jómódú és a kevésbé jómódú ember között az, hogy az egyik kamatoztatja a pénzét, a másik viszont kamatot fizet. Mielőtt áttérnénk a lényegre,

azt kell legelőször megérteni, hogy a pénz nem más, mint eszköz, ami segít a célok elérésében.

A pénzügyi függetlenség megvalósítására egyetlen lehetőség nyílik, valóra kell váltani, hogy a pénz dolgozzon neked, és ne te dolgozz a pénzért. Ezt a frázist már mindenki százszor hallotta, viszont csak kevesen fogták fel. Most felvázolom azt a három feladatot, ami a pozitív spóroló szempontjából kimondottan fontos. Ez a három lépés elvezet oda, hogy megszabadulj a rossz beidegződésektől, amelyek azért alakultak ki, mert ilyen vagy olyan okokból nem volt igazi példa előtted, és nem volt kitől megtanulnod, hogy a pénz miként termeli újra önmagát.

Első feladat: költségvetés készítése

A legfontosabb módja annak, hogy megváltoztasd a pénzek kezelését, hogy költségvetést készítesz, amivel eléred, hogy a pénzed azt tegye, amit szeretnél. Ha minden egyes forintot csoportosítasz, akkor ellenőrizni tudod, hogy a pénzed mire megy el. Ez segíteni fog abban, hogy elérd a pénzügyi céljaidat. A költségvetés készítése ráadásul ahhoz is hozzásegít, hogy minden hónap elején pénzügyi döntéseket hozzál, és ha ebben már lesz gyakorlatod, akkor elkerülheted az adósságokat, és sokkal gyorsabban eljuthatsz a céljaidig.

A költségvetés olyan, mint egy fitnesznapló, segít figyelemmel kísérni az eseményeket, csak ezúttal nem a fogyás, hanem a gyarapodás cél.

Ha javítani szeretnél a pénzügyi helyzeteden, akkor a költségvetés készítése segít ebben. Az emberek azonban nem mindig következetesek, s nem követik pontról pontra a költségvetési tervet, és gyorsan feladják, ha nem látnak azonnali sikereket. Pedig hónapról hónapra érdemes költségvetést készíteni, hogy tisztában legyél a bevételeiddel és a kiadásaiddal. Változtatni közben is lehet, a lényeg azonban az, hogy mindig nagyobbak legyenek a bevételeid, mint a kiadásaid. Amikor a hónap elején meghozod a döntéseket azzal kapcsoaltban, hogy miként fogod elkölteni a pénzedet, akkor meghatározhatod a prioritásokat, és megkezdheted az előrelépést a céljaid megvalósítása felé.

Második feladat: kilépés az adósságcsapdából

Tudod, hogy mennyi pénzt fizetsz ki havonta a kamatokra, és hogy havonta a költségvetésedet hogyan “rágja szét” a diákkölcsön, az autóhitel és a hitelkártya? Ha a kamatokra kifizetett pénzt más célokra tudnád fordítani, akkor elképesztő gyorsan tehetnél félre a saját jövődre, vagy a gyerekeid jövőjére. Az adósság általában nagy terhet jelent, és korlátozza a lehetőségeidet.

A legjobb dolog amit a pénzeddel tehetsz, az nem más, minthogy megszabadulsz az adósságoktól, és távol tartod magad a hitelektől, mert a hitelek gúzsba kötnek és megbénítanak.

Képzeld csak el, hogy mennyi többletpénzhez jutnál, hogyha teljesen felszámolnád a kölcsöneidet. Akár saját vállalkozást is indíthatnál, vagy otthagyhatnád a munkát, amelyet utálsz. Ezért még ma találj időt arra, hogy megkezd a kiszabadulást az adósságok által jelentett rabságból.

Ha túl sok tartozásod van, akkor úgy tűnhet, hogy túl nagy a probléma, és nem lehet rá megoldást találni. Akkor kezdd azzal, hogy előbb megadod a kisebb adósságait, és csak utána dolgozz azon, hogy megszabadulj a nagyobb adósságoktól. Erre felhasználhatod azokat az extra pénzeket, amelyeket a kisebb adósságok felszámolása biztosít számodra. Minél több adósságot fizetsz vissza, annál több pénzed marad arra, hogy kinullázd a következő adósságodat.

Amikor lendületet veszel, magad is meg fogsz lepődni, hogy milyen gyorsan megszabadulhatsz az adósságoktól.

Harmadik feladat: kezdj el takarékoskodni és befektetni

Amikor megszabadultál az összes adósságodtól, és már nem kell a kamatokat fizetned, akkor kezdj agresszív takarékosságba. Ha így teszel, akkor gyorsan eljutsz arra a pontra, amikor a pénzed többet keres, mint te magad. Ez nagyon sok pénzt vesz igénybe, és annak érdekében, hogy ezt el is érd, havonta jelentős összegeket kell félretenned.

Előbb létesíts egy hat hónapos megélhetéshez elegendő biztonsági alapot, a többi pénzt pedig fektesd be. A hat hónapos alapba betett pénz hozzásegít ahhoz, hogy felkészülj az életed során felmerülő hullámvölgyek túlélésére. A hat hónapos vészhelyzeti alap megteremtése azonban csak az első lépés, gazdagodni valójában csak akkor kezdesz, amikor elindítod a befektetéseidet és a megtakarításaidat.

Gondold át, hogy milyen célokra szeretnél félre tenni, és keress egy jó pénzügyi tervezőt, aki segítsen megtakarítani és befektetni a pénzedet. Mindenképpen találj arra időt, hogy minél előbb megkezdhesd a takarékoskodást és a pénz befektetését!

Ha ezeket a megoldásokat követed, akkor eljuthatsz arra a pontra, amikor olyan befektetéseid lesznek, amelyek jövedelmet generálnak.

Ha elkezded befektetni a pénzedet, ne feledkezz meg a portfólió diverzifikálásáról. Soha ne akard az összes pénzed csak egy helyen befektetni!

Sokan jó befektetési lehetőségnek tartják az ingatlanokat, hiszen havi jövedelmet generálnak, arról viszont ne feledkezz meg, hogy az ingatlanba fektetett pénzhez nem tudsz könnyen hozzájutni. Ha gyorsan nagyobb összegre van szükséged, akkor jelentős veszteséggel szabadulhatsz csak meg az ingatlanoktól, és elbukhatod a korábban realizált nyereséget. A megtakarítások és befektetések formáját az is meghatározhatja, hogy mire szeretnéd fordítani a pénzt. Gondolj arra, amit fizetned kell, a gyerekek felnevelése, a családi otthon megteremtése vagy a nyugdíjazás körüli nehézségek! Ezek a célok meghatározhatják, hogy milyen típusú megtakarításokat és befektetéseket választasz.

Szeretnéd tudni, hogy miként lehet nyugdíjad? Kérj visszahívást!