Csendes válság: a tőkekivonások jelentős árfolyamesést okoznak

Utolsó módosítás:

Most válság van, vagy nincs válság? Az év elején a konszenzusos várakozás még az volt, hogy a világgazdaság növekedése széleskörű és szinkronizált lesz.

Ehhez képest az aktuális adatok azt mutatják, hogy a növekedési mutatók alulmúlják a várakozásokat, és erősen eltérnek egymástól a különféle régiók tekintetében – állapítja meg az Aegon Alapkezelő Zrt. lapja, a Total Return, amely szerint az egyetlen kivétel az Egyesült Államok, ahol a növekedést serkentő gazdaságpolitika még mindig érezteti a hatását.

Az anyagi nyugalom nem a vagyonszerzésen alapszik. Meg kell tanulni kevesebből élni, mint amennyit meg tudunk teremteni, hogy legyen pénzünk befektetni.

Régiónkat is elérte a krízis szele

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ráadásul az erős gazdasági növekedés mellett tovább emelte az alapkamat szintjét. A tengerentúli kockázatmentes kamatszintek bőven 2 százalék felett vannak, ami szerint az egy éves futamidejű amerikai kincstárjegy hozama 2,3%, miközben a hasonló forint kincstárjegyek kevesebb, mint 0,5%-ot fizetnek. (Ezért a befektetők inkább amerikai kincstárjegyeket vesznek – szerk.). Argentínának közben az IMF-hez kellett fordulnia, hogy elkerülje az államcsődöt, Törökországban pedig 25%-ot gyengült a líra, mire a török jegybank végre kamatot emelt.

Mára már a mi biztonságosnak gondolt régiónkat is elérte a krízis szele, ami emelkedő hozamokban és gyengülő devizaárfolyamokban csúcsosodott ki (jó példa erre a rekordszintű, 330 forintos euró). Megindult a pénzkivonás: a feltörekvő kötvénypiacokon áprilistól július elejéig már a teljes éves tőkeáramlás negatívba fordult. A részvénypiacon az év első hónapjában a beáramlás még gyorsuló ütemű volt, május végén azonban itt is fordulat következett be, és azóta minden héten erős kiáramlás tapasztalható.

Mindeközben maga az Magyar Nemzeti Bank is elismerte, hogy a korábban jelzett “ultra laza monetáris politika” a következő 5-8 negyedévben nem lesz végig fenntartható. Másrészt látni kell, hogy a forint visszaerősödése (mint ahogy előtte a gyengülése is) jobbára nemzetközi folyamatokra vezethető vissza.

Az élesen gyengülő forint az import drágulásával megemelheti a fogyasztói árakat, ami pedig korábbi időpontra hozhatja előre a monetáris politika szigorítását. A turbulencia miatt az idei évre kerülhet előre a 2019-re várt kamatemelés.

Nem várható összeomlás, de javulás sem

A jelenlegi körülmények között a nagyon alacsony kamatok különösen rosszul hatnak a forintra, a gazdasági mutatók jelenleg 315 forint körüli árfolyamot indokolnának. A konszenzusos várakozások felfelé tolódnak: a jóslatok szerint akár 320 forint fölé is emelkedhet az árfolyam. A Total Return úgy véli, hogy a (tartósan) 310 alatti árfolyam esélye nagyon sokat csökkent.

Az erőteljesen gyengülő forint a csökkenő államadósság pályáját is veszélyeztetheti.

Az Aegon Alapkezelő Zrt. lapja szerint mivel a likviditás a közép-európai piacokon alacsony, ezért a tőkekivonások jelentős árfolyamesést okoznak. A lap arra a következtetésre jut, hogy a jelenlegi helyzetben ugyan nem várható összeomlás – és az árfolyamhatás néhol talán eltúlzott – de addig nem érdemes markáns fordulatra számítani, amíg nem javul a fejlődő piacok vonzereje.
Forrás: Total Return

Szeretnéd tudni, hogy miként lehet nyugdíjad? Kérj visszahívást!