CSÚCSRAJÁRATÁS: Egy hónap után ismét történelmi csúcson az OTP

Utolsó módosítás:

A Budapesti Értéktőzsdén a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest, az OTP azonban belehúzott, a napot 1,80 százalékos erősödéssel zárta. A bankpapír elérte és meg is döntötte a tavaly december 5-én beállított 11 850 forintos csúcsát, csütörtökön a napi maximuma 11 930 forint volt, ami új rekord a bankpapír árfolyamában. Az OTP végül 11 900 forinton zárt, ami sokszorosa a tíz évvel ezelőtti ezelőtti árfolyamnak.

Az OTP-nek 2009 elején – egészen pontosan 2009. február 20-án – 1 614 forint volt a napi minimuma.

otp csúcs bulgária
Az OTP néhány nappal ezelőtt jelezte, hogy nemcsak itthon, hanem Bulgáriában is a legnagyobb bank akar lenni. Az OTP megvásárolta a Société Générale bolgár leánybankját, az Expressbankot. Az OTP ezzel még inkább meghatározó piaci szereplővé válik Bulgáriában. Csányi Sándor Szófiában hangsúlyozta, hogy az OTP bank 2003 óta van jelen a balkáni országban, és az elmúlt 15 év során folyamatosan nyereségesen működött.

Nemcsak az OTP erősített be, hanem a forint is! A magyar fizetőeszköz 5 hónapos csúcsra drágult az euróval szemben azután, hogy

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke jelezte: közeleghet a monetáris szigorítás.

A forint árfolyama 319,50-ig javult az euróval szemben. Az euró csütörtökön csak 319,15 forint és 322,22 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 284,73 forintról 282,40 forintra süllyedt, a dollár pedig 282,37 forintról 280,70 forintra gyengült.

A Reuters jelentése szerint Nagy Márton, az MNB alelnöke a bécsi Euromoney konferencián kijelentette, hogy amennyiben az éves adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3%-ot, az a jegybank számára elegendő bizonyíték lenne arra, hogy meg kell kezdeni a monetáris politika szigorítását. Nagy szerint ez már az idei első negyedévben bekövetkezhet, de először meg akarják várni, hogy valóban sor kerül-e rá. Ez elég erős üzenet az MNB részéről, hogy hamarosan nekivágnak a monetáris politika szigorításának.
(PSP-MTI)