DRÁGULT AZ OLAJ: 5% százalékos ugrás, ismét 50 dollár felett az olaj ára

Utolsó módosítás:

Véget ért a karácsony: ezt jelzi, hogy a nagy kitermelés ellenére is megugrott az olaj ára. A New York-i tőzsdén nem sokkal a január 9-i nyitás után 5%-kal növekedett az amerikai WTI (West Texas Intermediate) olaj ára, és nem is nagyon kívánt lejebb menni. A Brent szintén emelkedett, a napközi csúcs 61 dollár felett volt.

A WTI karácsony óta 24%-ot izmosodott.

Karácsonykor ugyan 18 hónapos mélypontra csökkent az olajkereskedelemben referenciaként használt olajfajta ára, akkor egy hordóért csak 42,36 dollárt adtak, de úgy néz ki, hogy az Egyesült Államok olajtartalékai – legalábbis átmenetileg – kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy hosszú távon alacsonyan tartsák az árat.

olaj ára karácsony január
A washingtoni energiaügyi minisztérium alá tartozó EIA (Energy Information Administration) energia-információs hivatal szerint a január 4-ével végződő héten az olajtartalékok több mint 8%-kal növekedtek, ami a várakozásoknak a duplája, és 5%-kal nagyobb mint az öt éves átlag. De ez sem volt elegendő!

“Őrületes az emelkedés” – nyilatkozta a medve piacra számító Tariq Zahir, aki az olajra szakosodott New York-i Tyche Capital Advisors munkatársa. Szerinte az utóbbi napokban tapasztalható emelkedés minden elképzelést felülmúlt.

Egyetért vele John Kilduff, a szintén New York-i Again Capital egyik alapítója is, aki szerint a finomítókat továbbra is csúcsra járatják, ám ennek ellenére továbbra is magas a nyersolaj amerikai importja, az export pedig ismét visszaesett.

Az amerikai energia-információs hivatal szerint az amerikai finomítók 2019 első hetében 96,1%-os kapacitással működtek. Ez szédületes kihasználtság, főleg ha belegondolunk abba, hogy ez nem egy kivételes hétről van szó, hiszen az amerikai finomítók kihasználtsága 2018 decemberében megközelítette a 99%-ot.

(Az Investing.com alapján)