Egyéves állampapír, a biztos ráfizetés

Utolsó módosítás:

Most leginkább az Egyéves Magyar Állampapír, rövidítve 1MÁP, lánykori nevén a Kamatozó Kincstárjegy a legnépszerűbb, az állam ezzel igyekszik kicsalogatni a népek pénzét a "szalmazsák portfólióból". Az Egyéves Magyar Állampapír, ami még nem "nemzeti", hozzásegít bennünket ahhoz, hogy 1 millió forint esetében a pénzünk reálértéke egy év alatt 34 000 forinttal csökkenjen. A fenti térképen jól látható, hogy az 1MÁP hol jegyezhető. Minden szárkúpnál.

1MÁP - amit hivatalosan tudni kell róla

"Az Egyéves Magyar Állampapír 1 éves futamidejű, fix kamatozású, 10.000,- Ft-os alapcímletű értékpapír. Jegyzés útján kerül forgalomba. Jegyezni névértéken, azaz 100%-os árfolyamon lehet. Az egyéves futamidő a jegyzés lezárását követő második munkanaptól kezdődik. Futamidő végén a kamat a tőkével együtt a kamatadó levonását követően kerül az ügyfél számláján jóváírásra. Az Egyéves Magyar Állampapír utáni kamatbevétel adóköteles, kamatjövedelem után az adó mértéke jelenleg 15%."  Az éves kamat pedig 2,5 százalék, ami pontosan 250-szer annyi, mint az OTP Bizalom Extra forint betétjénél garantált 0,01%-os fix kamat. Igaz, azt csak négy hónapra kell lekötni, és ha valaki igazi pénzügyi zsonglőr, akkor a "bizalom extrába" évente háromszor fektethet be, jókora mínuszért, ha esetleg banki költségeket is számolnak fel.

Már megint: mennyi az annyi?

Mindig az a fránya matek. No, nézzük! "Extra bizalomba" fektetett 1 millió x 0,01% egyenlő 100 forint kamat. Ha ebből a kamatadó is lejön, akkor évi 85 forint a nyereség. Csinos kis összeg. Számoljunk most Egyéves Magyar Állampapírban. A matek szerint a 2,5%-os kamat pontosan 25 000 forint haszon. Természetesen mínusz 15% kamatadó, ami egyenlő 3 750 forint. Így is marad 21 250 forint nyereség, ha nem törődünk a névérték után számított kincstári forgalmazói jutalékkal, ami csak 0,25%, bár az év elején ez még 0,6% volt. Maradjunk annyiban, hogy az 1MÁP-pal több mint húszezer forintot nyerünk egy év alatt, és ez már majdnem 60 forint naponta.


Mégsem vagyunk pluszban

Elégedettségünket csökkentheti, hogy meglódult az infláció, éves szinten mostanában 3,4%-os pénzromlást mérnek a "pénzügyi meteorológusok". (A grafikont lásd itt!) Ez valójában nem sok, egyes elméletek szerint a gazdaság 3% körüli infláción működik igazán jól, ezért nincs semmi baj. Mindössze annyi történik, hogy az Egyéves Magyar Állampapír, ami még nem "nemzeti", hozzásegít bennünket ahhoz, hogy 1 millió forint esetében a pénzünk reálértéke egy év alatt 34 000 forinttal csökkenjen, vagyis 34 000 mínusz 21 250, egyenlő 12 750 forint. Ekkora a veszteség, vagyis ekkora egyéni ráfizetéssel finanszírozzuk az 1MÁP-on keresztül a magyar államot. Akkor most döntsék el, hogy megéri-e!