ELEKTROMOS AUTÓK: 2020 május elsejéig lehet igényelni az állami támogatást

ELEKTROMOS AUTÓK: 2020 május elsejéig lehet igényelni az állami támogatást

Utolsó módosítás:

Eddig több mint kétezer elektromos autót beszerzéséhez kértek állami támogatást a vásárlók. A jövő évben lejáró új pályázat már nem utó-, hanem előfianszírozású. A pályázat célja, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium hozzájáruljon a környezetkímélő járművek elterjedéséhez.

Mintegy 1600 autóra érkezett támogatási kérelem a pályázat 2018 nyarán lezárt első részében – közölte az MTI-vel Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára. A nyertesek az első szakaszban elfogadott pályázatokra utófinanszírozási konstrukcióban kapják meg a támogatást. A december végi adatok szerint már csaknem ezer esetben ki is fizették az igényelt összegeket a rendelkezésre álló 2,6 millió forintos keretből.

A 2018 októberében idult új kiírásra eddig 368 pályázó jelentkezett, és 414 autóhoz igényelt támogatást. A közlemény szerint mostanáig 183 pályázatról született döntés.

A második szakaszban a támogatási keret már hárommilliárd forint.

Az újranyitott pályázat határideje csak jövőre jár le, hogy minél többen vásárolhassák meg a környezetkímélő gépjárműveket. A pályázatok benyújtására 2020. május 1. 23:59 percig van lehetőség postai úton vagy a pályázati portálon keresztül.

A vissza nem térítendő támogatás keretének kimerülése esetén az ITM hivatalos honlapján, valamint a pályázatbenyújtó felületen hirdetményt tesz közzé a pályázati kiírás felfüggesztésének/lezárásának pontos idejéről. A kiírás és az útmutató teljes szövege itt olvasható.

Fontos különbség, hogy az új pályázati rendszerben a legfeljebb 1,5 millió forintos összeget előfinanszírozás keretében kapja meg a pályázó, ezzel is segítve a mielőbbi autóvásárlásokat. A maximális bruttó vételárat a minisztérium a korábbi 15 millióról 20 millió forintra emelte. A fenntarthatóságért felelős államtitkár kiemelte: a pályázat célja, hogy a minisztérium hozzájáruljon a környezetkímélő járművek elterjedéséhez Magyarországon.

elektromos autók igény európa világ
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint sikeres az elektromos autók vásárlására indított program, mert a régió országai közül Magyarországon értékesítik a legtöbb elektromos járművet. Az ITM hozzáteszi, hogy folyamatosan épül ki az elektromos autózás térnyerését támogató infrastruktúra is. A töltőhelyek telepítéséhez az önkormányzatok igényelhettek támogatást. Tavaly év végéig 23 önkormányzat mintegy ötven töltőhelyet létesített. (PSP-MTI)