Emelkedik a nyugdíjkorhatár, jön a sírig tartó munka

Utolsó módosítás:

Növekszik az életkor, és ezzel együtt emelkedik a nyugdíjkorhatár. A férfiak számára Oroszországban és Magyarországon jöhet a sírig tartó munka - ezt hozhatják a tervezett nyugdíjreformok. Nem sokkal járnak jobban a horvátok sem.

Büntetik azt, aki idő előtt nyugdíjba megy

Tarthatatlan a nyugdíjrendszer Horvátországban, ezért a zágrábi kormány azt tervezi, hogy 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt. Melita Čičak, a horvát munkaügyi és szociális miniszter helyettese szerint erre azért van szükség, mert növelni kell a munkában lévők számát, hogy biztosítani tudják a megfelelő bevételeket a nyugdíjak kifizetésére. Horvátországnak jelenleg évi 39 milliárd kunába (1700 milliárd forintba) kerülnek a nyugdíjasok. Ennek az összegnek csak a 45%-át szedik be járulékok formájában, a fennmaradó 55%-ot a költségvetésből kell kigazdálkodni. A horvát kormány által most elfogadott  nemzeti reformcsomag szerint a törvényeket úgy módosítják, hogy a horvátok 2028 január elsejétől 67 évvel válhatnak nyugdíjassá, az idő elötti nyugdíjat pedig csak 62 éves koruk után vehetik igénybe, ám ebben az esetben havi 0,3% kal csökken a juttatás, ami akár majdnem 18%-kal kisebb nyugdíjat is jelenthet.

A zágrábi kormány tervei szerint a horvátok tehát 2028-tól 67 éves korukban vonulhatnak nyugdíjba. A horvát kormány ezt a rossz demográfiai összetétellel magyarázza. A horvátok azonban ezzel nem állnak egyedül. Az Európai Bizottság adatai szerint 2028-ban Dániában, Írországban, Spanyolországban, Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban és Görögországban lesz 67 év a nyugdíjkorhatár. Lengyelország csak részben csatlakozik ezekhez országokhoz, ott ugyanis 2028-ban csak a férfiaknak emelik 67 évre a nyugdíjba vonulást, a nők esetében ez csak 2040-ben lép életbe. 

További három ország - Németország, Belgium és Csehország - azt tervezi, hogy 2029 és 2041 között emelik 67 évre a nyugdíjkorhatárt. Finnországban és Svédországban specifikus nyugdíjrendszer működik, amely alapján 61 és 68 éves kor között lehet nyugdíjba vonulni. A további 14 uniós országban - amelyek közé tartoznak a posztszocialista országok is - most van folyamatban a nyugdíjkorhatár 65 évre emelése, kivéve Nagy-Britanniát, ahol 2020-tól 66 évesen mehetnek nyugdíjba az emberek .

Dolgozz, amíg ki nem buksz!

putyin_beszed

Vlagyimir Putyin, orosz elnök augusztusban mondott televíziós beszédében halaszthatatlannak tartotta a tervezett nyugdíjreform bevezetését. Az első tervet szerint  a korhatárt a nőknél 2019-től 2034-ig fokozatosan 8 évvel, 55-ről 63 évre emelték volna. A felvetést azonban az "orosz nép" nem fogadta kitörő örömmel, a reform ugyanis azt jelenti, hogy az orosz férfiak szinte a halálukig dolgoznának, hiszen az ő átlagéletkoruk mindössze 66 év. A nyugdíjreform ellen Oroszország-szerte tüntettek, emiatt Putyin elnök enyhítéseket jelentett be: a nők esetében nyolc év helyett csak öttel emelnék meg a nyugdíjkorhatárt, vagyis 55 helyett a nők alapeseben "már" 60 éves korukban nyugdíjba vonulhatnának. Ennek alapján a nők és a férfiak esetében 2028-tól egyaránt öt évvel, a nőknél 60, a férfiaknál 65 évre emelhetik a nyugdíjkorhatárt.

Magyarországon éppen folyamatban van a 65 éves nyugdíjkorhatár bevezetése, ám már most hallani arról, hogy a nyugdíjkorhatárt 72 évre emelik, vagyis a magyar férfiak esetében is jöhet a sírig tartó munka. Ám a korhatár 7 évvel történő kitolása csak részben jelent megoldást, ha azt nem kísérik változások a munkaerőpiacon, például a nők aktivitásának növelésével. És ha ez nem következik be, akkor jönnek a magasabbak nyugdíjjárulékok, a magasabb adók és a folyamatosan deficites nyugdíjköltségvetés. Amíg azonban nem változnak a jogszabályok, addig nagyon megéri nyugdíjbiztosítást kötni, mert a most megkötött szerződések lejárata még a 65. életév lesz. Ha ezt most megteszi, akkor nem kell görcsölnie a nyugdíjkorhatár emelése miatt!