ESIK AZ OLAJ ÁRA: az utóbbi négy évben a mostani volt a legrosszabb negyedév

Utolsó módosítás:Az utóbbi hetekben, hónapokban jelentősen csökkent a benzin ára a kutakon. A magyar és nem csak a magyar kormánynak gyakorlatilag semmit sem kellett tennie azért, hogy ezzel a költség- és adócsökkentéssel ajándékozza meg az autósokat. Ez akár egy “bújtatott fizetésemelésnek” is tekinthető, mert amit nem kell benzinre költeni, az bármi másra fordítható.Az olaj ára a karácsony előtti utolsó pénteken 17 hónapos mélységi csúcsot döntött, miután a fekete arany egy hét alatt több mint 11%-ot veszített az értékéből. Az olajkitermelők szempontjából az utóbbi négy évben a mostani volt a legrosszabb negyedév.

Ennek az az oka, hogy túl sok olaj van a piacon.

De miért?

Ez alapvetően két tényezőre vezethető vissza: nagy ütemben növekedett a kitermelés, ám mindeközben csökkent a kereslet.

Október elején még attól tartott a világ, hogy az Irán elleni szankciók ellátási válságot okoznak, ezért az olaj hordónkénti ára 75 dollár fölé emelkedett. A szaúdiak azonban növelték a kitermelést – nyilván amerikai kérésre. A szaúdiak ezt bizonyára örömmel tették, mert ők minden iránit szívesen megfojtanának egy kanál olajban.

Donald Trump nyilvánosan rebegett hálát Szaúd-Arábiának.

az olaj ára

Az amerikai elnök néhány héttel ezelőtt egy Twitter-üzenetben mondott köszönetet a szaúdiaknak az akkor még 54 dolláros olajárért. Trump ugyanebben az üzenetben azzal a jóslattal hozakodott elő, hogy az olajár tovább csökken.

És neki lett igaza. Lehet, hogy nem véletlenül.

Az Egyesült Államok növelte az aktív olajfúrások számát, ami szintén hozzájárult az olajár globális csökkenéséhez. További aggodalomra ad okot a piaci túlkínálat az amerikai palaolaj termelésének erős növekedése miatt, amivel az Egyesült Államok nem csak a “nagy amerikai álmot” táplálja, hanem más országok gazdaságát is aláása.

A szaúdiak mostmár visszavágnák a kitermelést, de akkora a túlkínálat, hogy a bejelentésre a piac alig reagált. Az OPEC-tagországai és Oroszország december elején megállapodott abban, hogy a jövő év kezdetétől napi 1,2 millió hordóval csökkentik a kitermelést az októberi szinthet képest.

Hogy ebből mi lesz?

– Áprilisban találkozunk, és biztos vagyok abban, hogy a kitermelés visszafogása folytatódik. Hosszabb időre van szükségünk ahhoz, hogy eredményeket érjünk el – mondta Halid al-Falih szaúdi energiaügyi miniszter.

Ami magyarra lefordítva azt jelenti: a szaúdiak maguk sem hisznek abban, hogy a kitermelés tervezett csökkentése hirtelen fordulatot idéz elő a piacokon, és hogy az árak ismét az egekben lesznek.

Az alacsony olajár egyaránt rossz Amerika barátainak és ellenségeinek.

A barátoknak kisebb a hasznuk, miközben az ellenségeknek nagyobb káruk származik belőle. A károsultak közé tartozik Irán vagy Venezuela, de az amerikaiak ezzel az oroszoknak is beütnek egy-két szeget a koporsójukba.

Az olajár brutális eséséhez (mintegy 30 dollár két hónap alatt) és az olajtartalékok növekedéséhez más is hozzájárul.

olaj kitermelés

Az amerikai és a világgazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek szintén csökkentheti a keresletet,

a globális növekedés lassulása az energia iránti igény visszaeséséhez vezet.

Az olajárak meredek csúszását az is elősegíti, hogy az olaj iránti kereslet a vártnál gyengébb lehet az Amerika és Kína közötti kereskedelmi háború miatt.

Az olajár csökkenése jó hír a fogyasztók számára, mivel az alacsonyabb üzemanyagárakhoz vezet, de rossz hír az olajtermelő országok és vállalatok számára. A magyar és a magyarhoz hasonló – nem kitermelő, hanem fogyasztó – országok most hátradőlhetnek, mert gyakorlatilag semmit sem kellett tenniük azért, hogy az olajár esésének köszönhetően költség- és adócsökkentéssel ajándékozzák meg az autósokat az ünnepekben, és talán még az ünnepek után is.