A június végi gyengélkedést követően erőre kapott a forint

Utolsó módosítás:

Június utolsó hétvégéjére jócskán legatyásodott a forint. A magyar nemzeti valuta június 29-én, pénteken egész délután gyengélkedett. Az euró pénteken napközben 330 forint fölé is bekukkantott, az esti órákra azonban 329 forint alá csúszott. A forint tehát hősiesen helytállt, visszaverte a támadásokat, és végül 328,99-nél zárt. A történet azonban itt nem ért véget, mert csak a péntek esti csatát sikerült megnyerni, a háború a következő héten folytatódott.

A hét nem kezdődött jól a forint szempontjából, hiszen újabb történelmi mélypont következett: az előző pénteki 330,19 forintos – szintén történelmi – mélypont után hétfőn 330,77 forintot ért el az euró jegyzése. A magyar sajtóban ezt követően olyan lead-ek jelentek meg, hogy “képtelen talpra állni a forint”. Ezt követte a fordulat: kedd reggelre az euró értéke már csak 327 forint körül mozgott. A forint szerdán folytatta az előző nap megkezdett erősödését, a szerda délutáni euróárfolyam 325,40 volt. A hét végül 323.029 forintos árfolyammal zárult.

Ismerőseim a 330-as árfolyam környékén zavarodottan érezték magukat, egyesek nyilvános azt kérték, hogy a 350-es szintnél szóljanak neki, hogy kezdjék eladni az eurót, vagy inkább vegyenek. Azzal igyekeztem nyugtatni őket, hogy a forint esése mögött nem rendszerszintű problémák, hanem inkább spekulációs próbálkozások lehetnek. Néhány nappal később ezt igazolta vissza az egyik elemző is, aki szerint a forint erősödése azzal magyarázható, hogy elfogyott a shortolásra felhasználható forint, és ezért nem lehet újabb eladásokkal gyengíteni a magyar valutát. Egyelőre ez a feltevés tűnik igaznak. Ha az ismerősöm hétfőn adott volna el eurót, akkor pénteken már szerény hasznot realizálhatott volna.

A forint éppen aktuális árfolyama más devizákkal szemben itt kísérhető figyelemmel – élőben:

Powered by Investing.com

Szeretnéd tudni, hogy miként lehet nyugdíjad? Kérj visszahívást!