GAZDASÁGI APÁLY: A kínai gazdaság lassulása veszélybe sodorhatja a világgazdaságot

Utolsó módosítás:

Majdnem harminc éves mélyponton a kínai gazdaság – ha beismerik ezt, ha nem. A kínai statisztikai hivatala a múlt héten jelentette be, hogy a negyedik negyedéves bruttó hazai össztermék (GDP) a globális pénzügyi válság óta a leglassabb ütemben nőtt.

Mindössze 6,4%-os volt a kínai GDP növekedése 2018 negyedik negyedévében. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy Kína gazdasági lassulása hasonló mértékűnek tűnik, mint a 2015-16-os időszakban, ezt azonban most nem a jüanra gyakorolt nyomás, hanem a kínai-amerikai vámháború okozza. Az Egyesült Államok tavaly mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki 10 százalékos pótvámot, Kína pedig 60 milliárd dollárnyi amerikai árut sújtott válaszul 5, illetve 10 százalékos extra vámmal.

A konfliktust Donald Trump amerikai elnök robbantotta ki azért, hogy Kína csökkentse a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kialakult hatalmas többletét. Az amerikaiak szeretnék elérni, hogy Kína hagyjon fel a csúcstechnológiai vállalatok állami támogatásával, ne lopja el az amerikai szoftvereket, vagyis tartsa tiszteletben a szerzői jogokat, és ne kötelezze közös vállalatok alapítására a Kínába települő külföldi cégeket. Ezzel kapcsolatban

most 90 napos “tűzszünet” van, ami azonban március elején lejár.

Ha addig nem sikerül kiegyezniük egymással a feleknek, és a moratóriumot követően a vámháború eszkalálódik, akkor még durvább lehet a kínai gazdaság visszaesése. A visszaesés miatt viszont növekedhet a munkanélküliség, ami csöppent sem kedvez a kínai gazdasági átállásnak, amely szerint Kína az export helyett a belső fogyasztás növekedésére akarja alapozni a gazdaságát.

A másik probléma, hogy a befektetők dollármilliókat vontak ki a Kínába befektetett alapokból, ami szintén hozzájárult a 28 év alatt tapasztalt leglassabb negyedéves gazdasági növekedéshez. A 6,4%-os növekedés ugyan jelentősen meghaladja az amerikai vagy az európai adatokat, Kína azonban feltörekvő piac, és alacsonyabb bázisról növekszik, ezért az életszínvonal lényeges javulásához nagyobb növekedési rátára van szükség.

Kína növekedése egy évtized alatt 5%-ot esett vissza, és a jóslatok szerint az sem zárható ki, hogy a növekedés üteme a következő években 5% alá csökken. Ha pedig Kína teljesítménye tovább gyengül, az alapjaiban rengetheti meg az egész világgazdaságot.(PSP-Investing.com)