HITELMINŐSÍTÉS: A Standard & Poor’s után a Fitch is felminősítette Magyarországot

Utolsó módosítás:

A Fitch Ratings is felminősítette Magyarországot. Egy héten belül ez a magyar szuverén adósságkötelezettségek második felminősítése. Korábban a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport javította egy fokozattal a hosszú és rövid futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását. A felminősítést követően a pénzügyminiszter úgy értékelte, hogy a magyar gazdaság jó úton halad.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Londonban jelentette be, hogy az eddigi “BBB mínusz”-ró “BBB”-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását, ami egy fokozatot jelent. Az új osztályzat kilátása stabil.

Egy héten belül megvan a második

Egy héten belül ez a magyar szuverén adósságkötelezettségek második felminősítése. Korábban a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) szintén egy fokozattal “BBB/A-2”-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi “BBB mínusz/A-3”-ról. Az S&P új magyar osztályzatának kilátása szintén stabil.

A Fitch Ratings és az S&P Global Ratings lépése nyomán a három piacvezető globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody’s Investors Service tartja nyilván Magyarországot a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, “Baa3” besorolással. A Moody’s besorolása a Fitch és az S&P módszertanában a “BBB mínusz”-nak felel meg.

A magyar besorolásokra immár mindhárom hitelminősítő stabil kilátást tart érvényben.

A Fitch szerint a GDP-arányos magyar államadósság-ráta még mindig magasabb az azonos besorolású szuverén adósok 38,5 százalékos jelenlegi mediánszintjénél. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor úgy ítéli meg, hogy a viszonylag erőteljes magyar finanszírozási rugalmasság – amely a devizában denominált adósság alacsony arányából és a nem rezidens befektetők kezén lévő államadósság-hányad csökkenéséből ered – részben enyhíti a kockázatokat.

A Fitch szerint idén nem lesznek uniós szankciók

A Fitch az EU-hoz fűződő viszonyt taglalva megemlíti, hogy erősödnek a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályok. A Fitch elemzői azonban nem várják, hogy a hetedik cikkely szerint eljárás az idén jelentősen előrehaladna,

bár megítélésük szerint az EU-folyósítások 2021-től javasolt csökkentése kiélezheti a viszonyt.

Az elemzés szerint a magyar bankszektor stabil, tőkeellátottsága bőséges, a nem teljesítő kinnlevőség-hányad csökken, a tavalyi harmadik negyedévben már nem haladta meg az 5,6 százalékot, miközben a hitelkiáramlás változatlanul erőteljes.

Várjuk a harmadik pozitív osztályzatot

A magyar pénzügyminiszter szerint az újabb felminősítés a magyar emberek és vállalkozások munkájának, valamint a kormány által folytatott gazdaságpolitikának köszönhető. Varga Mihály úgy értékelte, hogy a magyar gazdaság jó úton halad. Ezt mutatja, hogy az elmúlt évben a magyar gazdaság 4,8 százalékkal bővült, ami háromszorosa az uniós gazdaság tavalyi átlagos bővülésének.

Varga Mihály elmondta: tavaly különösen a harmadik és negyedik negyedévben teljesített jól a magyar gazdaság, a tavalyi utolsó negyedévben 5 százalékkal bővült a bruttó hazai termék. A pénzügyminiszter szerint a Fitch lépése annak elismerése, hogy helyes a kormány gazdaságpolitikája.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy

tavaly a magyar államadósság 70,9 százalékra csökkent.

A pénzügyminiszter kiemelte: most nincs eladósodás, az államadósság GDP-hez mért szintje folyamatosan csökken, alacsony az államháztartási hiány, a kormány nem privatizál, a folyó fizetési mérleg továbbra is többletet mutat.

A Magyar Nemzeti Bank üdvözölte a Fitch Ratings döntését. A jegybank az MTI-vel közölte: pozitív hitelminősítési pályára számít a jövőben is. A közleménye szerint az MNB törvényi mandátumával összhangban továbbra is minden lehetséges eszközével törekszik a hazai gazdaság sikerének, stabilitásának biztosítására, valamint bízik abban, hogy a harmadik meghatározó hitelminősítő – a Moody’s – májusban esedékes döntése során szintén elismeri a magyar gazdaság fundamentumainak fenntartható javulását. (PSP-MTI)