KETTŐS MINŐSÉG: A kettős élelmiszerminőség betiltására törekszenek

KETTŐS MINŐSÉG: A kettős élelmiszerminőség betiltására törekszenek

Utolsó módosítás:

Micsoda Európa! Egyes multinacionális élelmiszeripari cégek másodrendő állampolgároknak tekintették a kelet-európai tagállamok állampolgárait, amikor más minőségben árulták termékeiket keleten, mint nyugaton – vagyis spóroltak, vagy még ma is spórolnak rajtunk. A közép-európai tagállamok illetékes hatóságainak az elmúlt két évben végzett összehasonlító vizsgálatai igazolták a jelenség létezését.

Miroslav Toman cseh agrárminiszter a közszolgálati cseh hírtelevíziónak (CT24) kijelentette, hogy

az Európai Unió országai várhatóan még az év első felében tisztességtelennek nyilvánítják az élelmiszereket kettős minőségben előállítók gyakorlatát.

Toman az uniós agráminiszterek brüsszeli találkozója után emlékeztett rá, hogy Ausztria, az EU soros elnökeként tavaly decemberben váratlanul lesöpörte az ügyet az asztalról. Hozzátette, hogy Románia a négy visegrádi ország nyomására előveszi a témát.

“Szilárd meggyőződésem, hogy sikerülni fog” – szögezte le a cseh tárcavezető, aki hozzátette, hogy a kettős élelmiszerminőség betiltására törekszenek, hogy a cseh állampolgárok ne legyenek másodosztályú állampolgárok az EU-ban.

Az Európai Bizottság tavaly áprilisban javasolta, hogy a fogyasztók védelme érdekében változtatni kell az élelmiszer-minőséget érintő gyakorlaton. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről mondott 2018-as beszédében megerősítette, hogy az EU egyes területein nem lehetnek hátrányosan megkülönböztetett állampolgárok.

Magyarországon 2017-ben elrendelték több mint száz itthon és külföldön is kapható termék összehasonlító vizsgálatát. A Nébih vizsgálatával kapcsolatban a cégek óvatosan válaszoltak: a Nestlé szerint például annyira nincs különbség az osztrák és a magyar kakaópor között, hogy innen látják el Ausztriát is. Ugyanakkor a nálunk is forgalmazott más termékek Spanyolországból vagy Franciaországból érkeznek Magyarországra. (PSP-MTI)