LAKÁSHITELEK: Megdőlhet a 2008-as rekord

LAKÁSHITELEK: Megdőlhet a 2008-as rekord

Utolsó módosítás:

Újabb rekordot dönthet az egy év alatt kihelyezett lakáshitelek értéke: 2018 megdöntheti a 2008-as csúcsot! A magyar lakosság most ismét lakáshitelekben adósodik el. A különbség csak az, hogy forintban és hosszú kamatperiódusban, így talán nem lesz kitéve a devizaárfolyamok változásának és az alapkamat emelésének.

A Magyar Nemzeti Bank Közzétette a novemberi hitel- és betétstatisztikáit, vagyis az úgynevezett Pénzügy Stabilitási Jelentést. Ebből kiderül, hogy igencsak belehúztunk, és 2018 novemberében 72 milliárd forintnyi lakáshitel-, 39 milliárd forintnyi személyi kölcsön-, valamint 28 milliárd forintnyi egyéb hitelszerződést kötöttünk.

Az MNB szerint a hazai lakásárak emelkedése folytatódott az elmúlt időszakban, Budapesten ráadásul gyorsuló ütemben. A fővárosban ennek tükrében jelentősen emelkedett a lakáspiac túlértékeltségének kockázata.

A lakáshitelek kihelyezése már novemberben megközelítette a 2008-as szintet: tíz évvel ezelőtt 798 milliárd forintot, tavaly novemberig pedig 793 milliárd forintot helyeztek ki a bankok. Könnyen elképzelhető, hogy egy hónap múlva kiderül, hogy a nagy lakásvásárlási lázban 2018 új rekordot hozott a lakáshitelezésben.

Lehet, hogy azért indultunk be ennyire, mert 2020-tól az újlakás-kínálat terén jelentős visszaesés várható.

Az új lakások kedvezményes áfakulcsának ideiglenes, négyéves időszaka 2019. év végével lejár, és 2020-tól az 5 százalék helyett ismét az általános 27 százalékos kulcs lesz érvényben. Mindennek tükrében azonban 2018-19-ben még jelentős számú új átadás várható.

fix kamatozású lakáshitelek európa
Az talán enyhítő körülmény lehet, hogy a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek kiütéses győzelmét mutatják az MNB hitelstatisztikái: novemberben már 94%-ban ilyen lakáshitelt vett fel a magyar. Aki így kötött lakáshitelt, az öt vagy akár tíz évig is nyugodtan alhat, mert a kamatemelés nem lesz hatással a tartozására.

Nem így a régi lakáshitelesek 60%-a, ők még mindig változó kamatozású – akár három hónapos kamatperiódusú – hitelben utaznak. Őket egy nagyobb kamatemelés igencsak meglegyintheti. Ha a Magyar Nemzeti Bank egyáltalán hajlandó nagymértékű kamatemelésre, mert az megnyomorítaná azokat, akik például személyi hitelekből tették napfényesebbé az életüket, mondjuk Thaiföldön.

A teljes lakossági hitelpiac szempontjából ugyan még csak a 74%-án vagyunk az egy évtizeddel ezelőtti csúcsnak. De ha így haladunk az eladósodásban, akkor hamarosan ezt a csúcsot is megdöntjük. Ezért lassan már be kellene húzni a kéziféket!