Micsoda Amerika: teljes anyagi csőd vár az öregekre

Utolsó módosítás:

A New York Times szerint gyorsan növekszik az idősek aránya az Egyesült Államokban. A szomorú valóság ott is az, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer alapján a teljes anyagi csőd vár az öregekre. Magyarországon hasonlóan magas az időskori elszegényedés kockázata, ha tudomásul vesszük ha nem.

A legfrissebb kutatások szerint Amerikában háromszor nagyobb a 65 évesekkel és a náluk idősebbekkel szemben indított csődeljárások aránya, mint 1991-ben. A problémát a nyugdíjak csökkenése, az orvosi ellátás költségeinek növekedése, és a megfelelő megtakarítások hiánya okozza.

További oknak számít, hogy sokan még nem fizették vissza házukra felvett jelzálogot és a hitelkártya adósságukat.

A megkérdezettek három tényezőt említettek azzal kapcsolatban, hogy miért jutottak csődbe. Ötből hárman nevezték meg az ellenőrizhetetlen egészségügyi kiadásokat, háromból ketten a jövedelem csökkenését, négyből hárman pedig az adósságbehajtást.

Magyarországon sem jobb a helyzet. Hazánkban is sok a kifejezetten szegény nyugdíjas, és jelen állás szerint ez így is marad. Ennek pedig az az oka, hogy még mindig nem jellemző a magyarokra az öngondoskodás. A többség az aktív évek alatt nem figyel arra, hogy idős korában elég pénze legyen.

Sokan nem gondolnak aktív éveikben arra, mi lesz majd, ha elérik a nyugdíjkorhatárt: az öngondoskodás egyáltalán nem jellemző a magyarokra.

Magyarországon 2000 óta 19-ről 25 százalékra nőtt a 60 éven felüliek aránya a népességben, és a társadalom további idősödése valószínűsíthető.

A törvény erejével

Nemrég egy ötven év körüli emberrel beszélgettem. Azt mondta, hogy ő nem akar férletenni - nem érdekli az öngondoskodás - mert több gyereke is van, akik majd eltartják. Mert már az alkotmány is kötelezi őket erre. Megkérdeztem, hogy esetleg beperelné a gyerekeit, ha nem tudnák eltartani. Azt válaszolta, hogy nem kell beperelnie, majd az állam beperli őket.

A vonatkozó jogszabályok szerint a tartási kötelezettség elsősorban a nagykorú gyermeket terheli a rászoruló szülőjével szemben. Nem csupán a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek köteles az eltartásra, hanem a mostoha- és nevelt gyermek is. A bíróság a tartás mértékét a jogosult megélhetésének indokolt költségei és a kötelezett teljesítőképessége alapján határozza meg.

Még nem érzi a társadalom a kötelező szülőtartás sulyát, de egyszer eljön az idő, amikor egyre több kisnyugdíjas szülő kénytelen lesz követelni a gyerekétől a segítséget, mert olyan helyzetbe kerül, hogy nem tud megélni. (Farkas András, a nyugdíjguru)

Veszélyeztetett csoportok:

Háztartásbeliek: hiába komoly és nehéz munka a háztartás vezetése és a gyermekek felnevelése, ezek az emberek idős korukban nem lesznek jogosultak nyugdíjra.

Vállakozók: akik az aktív éveikben, csak a minimális nyugdíjjárulékot fizettek, esetleg csak részmunkaidőben voltak bejelentve saját cégükbe, és nem tettek félre idős korukra. Szakértők szerint 100 ezerre tehető azoknak a vállalkozóknak a száma, akik nem fordítanak kellő figyelmet a nyugdíjukra.

Külföldön dolgozók: a külföldön befizettek járulék a magyar nyugdíjelszámoláskor nem vehető figyelembe.

Szürkén vagy feketén dolgozók: természetesen a nem, vagy nem teljes összeggel bejelentett munkavállalók sem kapnak magas ellátást.

Tőkejövedelemből élők: mivel a tőkejövedelem után (lakáskiadás, tőzsdézés, befektetés) nem kell nyugdíjjárulékot fizetni.

Jelenleg tehát sokkal fontosabb az öngondoskodás, mint a korábbi évtizedekben.

Egyes becslések szerint az aktív munkavállaló felének jóval kevesebb lesz a valós nyugdíja, mint amennyire most számít.

Egyre tovább élünk, de mégsem teszünk félre idősebb korunkra. A most aktív magyaroknak várhatóan a nyugdíj mellett is keményen dolgozniuk kell majd a tisztességes megélhetésért. Az amerikai tanulmány szerint az öregek az Egyesült Államokban nehezen találnak munkát, a megkeresett pénz pedig nemigen elegendő a váratlan számlák kifizetésére. És ez nemcsak Amerikában igaz, hanem minden bizonnyal Magyarországon is. Az idősek számára már túl késő, hogy újrakezdjék az életet, és végrehajtsanak egy "gazdasági huszárvágást".