MIKULÁS RALLY: Az amerikai tőzsdén az utóbbi 100 évben a december a legjobb hónap

Utolsó módosítás:

Az amerikai tőzsdén az utóbbi száz évben egyetlen hónapban sem volt magasabb az átlagos megtérülés, mint decemberben. A részvények az idei első decemberi kereskedési napon mindenfelé emelkedtek – Amerika, Európa és Ázsia tiszta zöld volt – ami segít a befektetőknek, hogy ünnepi hangulatban vágjanak bele az év utolsó hónapjába, és reménykedjenek a Mikulás Rallyben.

A Mikulás Rally (Santa Claus rally) valójában az aktuális év utolsó öt és az új év első két napja, a december azonban általában jó hangulatot teremt a tőszdéken. Amerikában az utóbbi száz év átlagát tekintve egyetlen más hónap sem eredményezett magasabb átlagos megtérülést, mint a december. Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy ha csak az utolsó ötven vagy az utolsó húsz évet átlagoljuk, akkor ez már nem igaz. Az utóbbi húsz évben a december csak az ötödik legjobb hónap a március, az április, az október és a november után.

Pitagorasz és Petőfi (P&P) óta tudjuk, hogy a számok és az álmok nem hazudnak, ezért a százéves összesítésben mindenképpen a december viszi el a pálmát, az utóbbi húsz évben viszont a január a decemberi hasznot. Ezért a rendszeres megtakarításokkal és/vagy értékpapírszámlával rendelkezőknek tanácsos odafigyelniük arra, hogy januárban mennyire kockázatos alapokban tartják a pénzüket.

Az idei jó decemberi kezdéshez hozzájárult, hogy Donald Trump amerikai elnök megigazította a haját, és megállapodott Hszi Csin-ping kínai atya- és pártúristennel a párbeszéd megkezdésében a két ország között feszülő problémákról. Az amerikai vörös herceg beleegyezett abba is, hogy egyelőre nem emelik meg a kínai árukra kirótt vámokat.

MIKULÁS RALLY: Az amerikai tőzsdén az utóbbi 100 évben a december a legjobb hónap
A hangulat és a tőzsde azért is emelkedhet, mert az év végére minden kiegyenesedett az amerikai piacon, amitől a befektetők féltek: a félidős választásokon a demokraták nem vették át a hatalmat az amerikai parlament mindkét házában, egyelőre elmúlt a hosszas kereskedelmi háború veszélye Kínával, és a Fed sem tett keresztbe (túlzottan) a piacoknak.

Elemzők szerint az ideiglenes amerikai-kínai fegyverszünet a boldog megnyugvás időszakát hozhatja el decemberre, és kedvezhet a pénzügyi, az ipari és az információs technológiai szektornak. A piacokon azonban soha ne mond azt, hogy bármi is biztos, ám az mindenképpen reménykeltő, hogy a december még soha nem volt az év legrosszabb hónapja.