MOBILTELEFONOK: A következő 20-30 évben a nyaki gerinc megbetegedése lesz a vezető egészségügyi probléma

MOBILTELEFONOK: A következő 20-30 évben a nyaki gerinc megbetegedése lesz a vezető egészségügyi probléma

Utolsó módosítás:

A mobiltelefonokat előrehajtott fejjel kell nézni, ezért a következő 20-30 év leggyakoribb egészségügyi problémája a nyaki gerinc megbetegedései lesznek. Egy szakértő szerint ez leginkább a fiatalokat, főleg pedig a tinédzsereket érinti.

Dr. Erbszt András, a DoctorFit Gerincambulancia alapítója, és vezető főorvosa egy tévéműsorban megállapította, hogy az emberek egyre kevesebbet mozognak, kevesebb fizikai aktivitást végeznek és kevesebb a fizikai munkájuk is. A szakorvos szerint ezért egyre több lesz a mozgásszervi betegség, ezen belül pedig ugrásszerűen megnő a gerincpanaszok száma.

A gerincbetegek életében a mozgásnak folyamatosan jelen kell lennie.

A főorvos tapasztalatai szerint a kopásos eredetű gerincproblémák már tinédzserkorban megjelennek, pedig ezeknek a felnőttkor derekára kellene datálódniuk. Erbszt doktor úgy nyilatkozott, hogy már a 18 éves korúaknál körül “bőven” találkoznak ilyen betegekkel.

A főorvos arra figyelmeztetett, hogy a kopásos elváltozások gyakran visszafordíthatatlanok, de a panaszok és a tünetek “az esetek döntő többségében” megszüntethetők, így a beteg életminősége javítható. Szólt arról is, hogy a fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők bizonyos esetekben fontos részei a kezelésnek, de az élethosszig tartó, rendszeres aktivitás rendkívül fontos ahhoz, hogy minél kevesebb gerinc- és mozgásszervi panasszal éljenek az emberek. (PSP-MTI)