Ne haljon meg rákban, mert nincsenek meg a leletei

Utolsó módosítás:

A ráktól való rettegés toronymagasan vezeti a „félelemlistát” a betegségek terén, Magyarország lakosságának háromnegyede ugyanis – akár személyesen, akár környezetén keresztül – érintett a daganatos betegségekben. Új biztosítás a rák gyors diagnosztizálása érdekében.

Négy hónap várakozás után kapott volna PET-CT-re időpontot egy rákbeteg – csakhogy nem érte meg a vizsgálatot – írta 2017 elején az egyik szegedi hírportál, amely megjegyezte, hogy az eset nem általános, mert átlagosan “csak” egy hónapot kell várni a vizsgálatra. Az egyik kereskedelmi csatorna az év elején arról számolt be, hogy a daganatos betegek nagyon magas halálozási aránya főleg a hosszú várakozási idő miatt van.

A várakozási idő

A magyar kormány 2015-ben két hétre “faragta le a várakozási időt”.

A 124/2015. (V. 26.) kormányrendeletben az olvasható, hogy a “rosszindulatú daganatos kórkép klinikai gyanúja esetén a CT, MRI egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltató a beutaló kiállításának napjától számított 14 napon belül a szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat köteles elvégezni”.

Ne haljon meg rákban, mert nincsenek meg a leletei

A várólisták kérdését azonban sokan sokféleképpen ítélik meg. Az viszont egyértelmű, hogy az Európai Unió országai közül Magyarországon messze a legmagasabb a halálozási ráta.

A halálozási ráta a rák esetében

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2000 és 2012 között folyamatosan növekedett a daganatos megbetegedések által okozott halálesetek száma. A szakemberek ellenpéldaként hozzák fel, hogy az Egyesült Államokban a korai felismerésnek és az időben elkezdett kezeléseknek köszönhetően az 1990-es évek eleje óta 20%-kal csökkent a daganatos halálozások aránya. Ez megfordította a korábbi évtizedek kedvezőtlenül növekvő irányát.

A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Magyarországon évente 80 ezer embernél diagnosztizálnak új, rosszindulatú daganatos megbetegedést.

A rákbetegségek egyharmada gyógyítható lenne az időben történő diagnosztizálással és a megfelelő kezeléssel.

Daganatdiagnosztika és betegvezetés

Az Aegon ezért új kiegészítő biztosítást vezetett be a “daganatdiagnosztikára és a betegvezetésre“, amely már rosszindulatú daganatgyanú felmerülése esetén is segítséget nyújt, és 12 munkanapon belül elérhetővé teszi az orvosszakmailag indokolt diagnosztikai vizsgálatokat. A biztosító ezzel egy rákdiagnosztikai intézetet bíz meg. A vizsgálatokba beletartozik

Szeretnék tájékoztatást kérni a rákdiagnosztikai biztosításról!
  • a rendszeres és részletes tájékoztatás a szükséges vizsgálatokról, a beavatkozásokról és a szükséges előkészületekről
  • a daganatgyanú beigazolódása esetén a biztosító kötelezettséget vállal az egyeztetett szakvélemény összeállítására az adott daganattípus kezelésében jelentős tapasztalattal rendelkező szakértők (klinikai onkológus, sebész, sugárterapeuta) segítségével
  • az állapotfelmérés alapján onko-pszichológiai konzultációt is szervez a páciens számára
  • a biztosításhoz személyre szabott pszichológiai támogatás is tartozik egy éven keresztül,
  • aminek során a páciens speciálisan képzett asszisztensektől kap életvezetési tanácsokat és javaslatokat a kezelés mellékhatásainak csökkentésére
  • az eredményesség érdekében igénybe vehető személyre szabott étrendi javaslat és dietetikai konzultáció is

A kiegészítő biztosítás csakis a betegség megjelenése előtt jöhet létre, de ha a rosszindulatú daganat gyanúja nem igazolódik be, a folyamatos díjfizetés esetén hatályban marad. A daganatdiagnosztikai és betegvezetési biztosítás kockázati életbiztosítással életbiztosítással együtt köthető meg.