Olcsó homokozó: a turisták jövőre inkább nem Horvátországot választják

Utolsó módosítás:

A turisták legszívesebben ott barnulnak le, ahol a legkevésbé kopasztják meg őket. Ezért reális a veszélye annak, hogy az európai nyaralók – köztük a magyarok is – jövőre inkább mennek Törökországba, mint az egyébként is drága horvát tengerpartra. A török líra látványos “bungee jumpingja” után a homokos török strandok még csábítóbbak lesznek, mint a kavicsos vagy sziklás horvát tengerpart.

Ettől tart Damir Novotny, a Horvát Nemzeti Bank tanácsadója is, aki a zágrábi Nova TV-ben azt mondta, hogy a horvát turizmus megérzi a törökországi események hatását. Novotny szerint Törökország súlyos válsággal néz szembe, a helyzetet pedig csak nehezíti, hogy a törökök a 2008-as nagy pénzügyi válság óta fel sem épültek, folyamatosan csak lábadoztak. Törökország kihasználta a nyugati bankok bőkezű adakozását, és lecsapott a hitelekből befolyó “olcsó pénzre”, ezért az ország külföldi eladósodottsága hirtelen megnövekedett.

Olcsó homokozó: a turisták jövőre inkább nem Horvátországot választják

A kebab és a török gatya

A pozitív nemzetközi hangulat idején ömlött a külföldi tőke Törökországba, ám a gazdasági stabilitás hiánya miatt az ország az első komolyabb bizonytalanság hatására bedőlt. A 2010-ben mért 20 milliárdos török tőkeállomány legnagyobb részét a szolgáltató szektorban fektették be, ezért a kivitelben még mindig a feldolgozóipari termékek és a különböző ércek dominálnak. Vagyis a törökök a kebab mellett olcsó alsóneműkkel árasztották el Európát.

A fémek közül legjelentősebb az alumínium, amely az Egyesült Államokban irányult. Az amerikai elnök most éppen ezekre a termékekre vetett ki vámot, ezért a török kivitel visszaesett, a külkereskedelmi deficit pedig hirtelen megnőtt. A recesszió így szinte elkerülhetetlen Törökországban, amit egyes európai országok is megéreznek. Olaszország a Törökországgal folytatott intenzív kereskedelem miatt, Franciaország pedig a francia bankok jelentős törökországi kintlevőségei által.

Olcsó homokozó

Damir Novotny, a Horvát Nemzeti Bank volt tanácsadója szerint a török válság kihatással lesz a horvát turizmusra is, igaz nem idén, hanem majd csak jövőre. Ez az iparág jellegéből ered, az utazásszervezők ugyanis mostanában veszik meg a jövőévi turisztikai csomagokat. Novotny szerint a török líra “bungee jumpingja” miatt a törökországi árak a külföldi valutákra átszámítva jelentősen visszaesnek, és ezért az európai turisták – köztük a magyarok is – jövőre minden bizonnyal inkább a török homokozókat választják a horvát sziklás tengerpart helyett.