OROSZ GÁZ: Az év végén az oroszok elzárják a gázcsapot az ukrán vezetéken

OROSZ GÁZ: Az év végén az oroszok elzárják a gázcsapot az ukrán vezetéken

Utolsó módosítás:

Lehet, hogy hamarosan nem észak-keletről, hanem délről jön a gáz Magyarországra. Az orosz elnök belgrádi látogatásának az volt az egyik célja, hogy el- és lekötelezze Szerbiát, mint Oroszország egyetlen balkáni barátját és szövetségesét. A kedvezményes fegyverveledások mellett az oroszok építenek egy gázvezetéket Szerbiának, a szerbek pedig beszedik a tranzitdíjakat. Az már csak hab lenne a tortán, ha a szerbek olcsóbban, vagy netalán ingyen kapnák a gázt.

Vagyimir Putyin olyan, mint II. Miklós

Erre a következtetésre jutott a Szputnyik orosz hírügynökség kommentátora. Ezt nem azért írta le a belgrádi kiadás tollnoka, mert Putyin egy cár, hanem azért, mert egy évszázad óta ő az első orosz vezető, aki a szerbek pártját fogta. Mi több: látványosan támogatja Szerbiát, mint Oroszország egyetlen balkáni szövetségesét. A Kommerszant szerint Oroszország ennek ellenére rossz szemmel nézi, hogy Szerbia egyszerre két széken ül, mert az uniós csatlakozásról sem mondott le, és Putyin belgrádi látogatásán arra is választ keresett, hogy Szerbia készen áll-e a kulcsfontosságú szövetség szerepének felvállalására.

putyin orosz moszkva
A Déli Áramlat helyett jön a Török Áramlat, ami a szerbek szempontjából csak a gázprojekt átcimkézését jelenti, miután Putyin már a Déli Áramlat esetében elhatározta, hogy nem Románián, hanem Bulgárián és Szerbián keresztül vezeti be a gázt Európába. A vezeték Bulgária felől léphet be Szerbiába, ahol 403 kilométer hosszú lesz, mielőtt eléri a magyar határt. Az oroszok meggyőződése szerint az első köbméter gáz ezen a vezetéken keresztül már az év végén áthaladhat.

Ha az oroszok elzárják a gázcsapot Ukrajna felé, és megépül a Török Áramlat balkáni szakasza, akkor Európa és vele együtt Szerbia is ezután nem Novorosszijszk, hanem Edirne felől kapja a gázt. A Gazprom 2018 márciusában jelentette be, hogy felbontja az ukrajnai gázszállításról és az Európába exportált orosz földgáz ukrajnai tranzitjáról szóló szerződéseket. Az orosz olajvállalat azután határozta ezt el, hogy a stockholmi döntőbíróság 2,56 milliárd dollár megfizetésére kötelezte a Gazpromot az ukrán tranzitszerződés alulteljesítése miatt.

Ukrajna 2019 végétől gáz nélkül marad

Az oroszok és az ukránok 2009-ben két gázszerződést kötöttek: egyet az orosz földgáz ukrajnai exportjáról, egyet pedig az Európába szállított orosz földgáz ukrajnai tranzitjáról. Mindkét megállapodás 2019. december 31-ig szól. Mivel a Gazprom nem akarja meghosszabbítani a két szerződést, ezért Ukrajna biztosan orosz gáz nélkül marad, Európa ellátásához pedig más megoldást kell találni.

A belgrádi Novosti szerint a szerb-bolgár és a szerb-magyar határ közötti szakasz megépítésének finanszírozása nem jelent problémát, mert

Oroszország hajlandó 1,4 milliárd dollárt fektetni a szerb gázinfrastruktúra fejlesztésébe.

Az eddigi becslések szerint a gázvezeték megépítése és az udvarnoki (Banatski dvor) gáztároló bővítése 1,8 milliárd euróba kerül. Alekszej Miller, a Gazprom elnöke szerint a munkálatok akár azonnal, szó szerint már a napokban megkezdődhetnek.

Vojislav Vuletić, a szerbiai gázszövetség közgyűlésének elnöke szerint ennek nincs akadálya, mert már lezajlott a tulajdoni és jogi viszonyok rendezése azokkal a földterületekkel kapcsolatban, amelyeken a gázvezeték áthalad. Tekintettel arra, hogy Szerbia kizárólag Ukrajna felől kapta eddig a gázt, ennek megszűnése nagyon kedvezőtlen lenne számukra. Szerbiában egy éven belül megduplázódhat a gázfogyasztás, a néhány évvel ezelőtt másfél milliárdról három milliárd köbméterre nőhet az éves szükséglet.

putyin orosz belgrád
Hova lett macsósága? Az öregedő Putyin Belgrádban (Forrás: Sputnik)

Vuletić véleménye szerint a Török Áramlat megépítésének szerbiai szakaszán a munkálatok jó része párhuzamosan zajlana, mert a kivitelezéssel és a gázvezeték lefektetésével több céget bíznak meg, amelyek egyidőben dolgoznának. Közben egy 750 millió köbméter gáz befogadására alkalmas tározó megépítésével bővítenék az udvarnoki tározót, hogy a szerbiai lakosság fennakadás esetén se érezze meg a hiányt, mint 2009-ben, amikor Magyarország napi kétmillió köbméter gázt adott kölcsönbe Szerbiának.

Amerika az EU-t használta fel a Déli Áramlat elgáncsolására

Az Európai Unió évekkel ezelőtt azért gáncsolta el a Déli Áramlatot, mert úgy vélte, hogy a bolgárok és a Gazprom között létrejött megállapodás sértette az uniós jogot . Ennek az ukránok örültek a legjobban. A Szputnyik kommentárja szerint valójában nem az EU, hanem az Egyesült Államok akadályozta meg a Déli Áramlat megvalósulását, és erre az Európai Unió mechanizmusait használta fel.

A cikk szerint Egyesült Államok ezúttal is kísérletet tesz a Török Áramlat balkáni meghosszabbításának obstruálására, az amerikaiak esélyei azonban ezúttal sokkal kisebbek, mert a geopolitikai körülmények már közel sem ugyanazok, mint évekkel ezelőtt. A Szputnyik szerint a világ gyorsan változik, és most új realitásokkal kell szembe nézni. (PSP)