Pozitív vagy negatív tulajdonság, ha valaki spórol?

Pozitív vagy negatív tulajdonság, ha valaki spórol?

Utolsó módosítás:

Pozitív vagy negatív tulajdonság a spórolás. Ezt a kérdést a Gyakorikérdések.hu honlap egyik “riportere” tette fel tavaly nyáron (2017) a kérdezőportál többi tagjának.

A spórolás körül nem alakult ki késhegyre menő vita, de azért többen is megfogalmazták a véleményüket. Ezzel kapcsolatban a PSP-nek határozott álláspontja van, amelyet egy másik cikkben részletesen is kifejtettem. Most szeretném idézni, hogy milyen válaszok születek.

 • 1. névtelen válasz: Miben és mennyire? Egyébként inkább semleges.
 • 2. névtelen válasz: Szerintem pozitív, ha nem viszi túlzásba az ember. Na meg van, amin nem érdemes spórolni.
 • 3. névtelen válasz: Mai világban egyértelműen pozitív.
 • Clay Morrow nevű felhasználó válasza: Szerintem pozitív. Kivéve ha nem hozza a szükség rá.
 • Sotoro nevű felhasználó válasza: Van azért egészségtelen mértéke. Meg könnyen átmehet beteges gyűjtögetésbe, vagy zsugoriságba.
 • 4. névtelen válasz: Attól függ mennyire. A fillérbaszókat utálom.

 • 5. névtelen válasz: Részben pozitív. Én pl. egyáltalán nem tudok spórolni, és több százezer forintból szinte semmit sem tudok félretenni. Miközben van olyan ismerősöm, aki 90 ezer forintos fizetésből pár hónap alatt százezreket tett félre. Szóval nem bánnám, ha képes lennék a spórolásra. Ugyanakkor a fillérb…szókat én is utálom. Pl. volt egy pasim, aki annyira sóher volt, hogy soha sehol nem adott borravalót. Egyszer adott 20 Ft borravalót egy helyen, utána közölte velem, hogy ezt most csak az én kedvemért adja, de most jó ideig ne számítsak ilyesmire. Na az ilyentől viszont hülyét kapok.
 • 6. névtelen válasz: Inkább pozitív talán. Legalábbis, ha nem veszel meg minden szart, ami megtetszik, vagy akciós, ha kell, ha nem. De persze lehet negatív is, ha mindenből megveszed inkább az ócskábbat, mert az olcsó.
 • Metionin nevű felhasználó válasza: Az a spórolás mértékétől függ. Ha valaki nem költ hülyeségekre és kihasználja az akciókat, rendszeresen tesz félre pénzt, az teljesen pozitív. De ha soha semmire nem költ, csak ha már nagyon muszáj, illetve retteg attól, hogy akár 20 ft-tal is többet kelljen fizetnie valamiért, na az már nagyon nincs rendben.
 • 7. névtelen válasz: Mértékletességet betartva pozitív.
 • 8. névtelen válasz: Egy darabig pozitív. Jó, ha az ember képes félretenni a pénzét. Viszont én sajnos a másik véglete vagyok. Japp. Fillérbaszó. Nagyon negatívan élem meg én is, de egyszerűen belém lett nevelve, és itthon is mindig a pénzen megy a vita. Remélem kinövöm, ha lesz saját állásom és keresetem.
 • 9. névtelen válasz: Alapvetően pozitív, de ha túlzásba esik, akkor lehet szörnyen negatív is (pl. ha emiatt fizikailag eligénytelenedik – büdös, mert csak hetente mosdik pl. -, családtagjainak okoz gondokat – pl. a gyereke folyton fázik, mert nem lehet feljebbtekerni a fűtést, stb.)
 • 10. névtelen válasz: Attól is függ, hogy kinek a szájától vonja el a falatot. Ha a saját gyerekével spúr, az gáz, de ha saját magával szemben, az még elfogadható. Nem azt mondom, hogy a gyermekeinek is meg kell venni minden szöszt.

Az “interjúalanyok” pozitívan álltak hozzá a spóroláshoz, és ez bátorított a PSP, azaz a “Pozitív SPoroló” oldal indítására.

A válaszokat végigolvasva érdekes kép bontakozik ki: jól láthatóan körvonalazódik, hogy a válaszokat fiatalok adták. Ez arra enged következtetni, hogy a fiatalok ma már nem olyanok, mint amilyeneknek Eötvös Károly száz évvel ezelőtt a Balatoni utazásokban látta őket.
“A kamasz és az ifjú se gyűjt. Vígan éli világát. Azt is tékozolja, amit apja-anyja gyűjtött. “Sohase halunk meg”: ez a jelszava. Akkora erőt érez magában, szinte röstell arra gondolni, hogy holnapra is jó lenne eltenni valamit.”

Ha pusztán csak “statisztikailag” vizsgáljuk meg a válaszokat, akkor kilencszer találjuk meg a pozitív szót, és csak háromszor a negatív szót. Ez azt mutatja meg, hogy a válaszadók melyik irányból közelítették meg a kérdést. Ráadásul a pozitív szó általában pozitív konstellációban íródott le: alapvetően pozitív, inkább pozitív talán, egy darabig pozitív, valamint részben vagy teljesen pozitív. Ennek alapján megállapítható, hogy az “interjúalanyok” pozitívan álltak hozzá a spóroláshoz, és ez bátorított a PSP, azaz a “Pozitív SPoroló” oldal megindítására.

Szeretnéd tudni, hogy miként lehet nyugdíjad? Kérj visszahívást!