RED BULL AIR RACE: A Macskaárvaház betett a világhírű műrepülő versenynek?

RED BULL AIR RACE: A Macskaárvaház betett a világhírű műrepülő versenynek?

Utolsó módosítás:

Vörös posztó a Red Bull a budapesti főpolgármester szemében. A rendezvény “körülményeinek elégtelensége” miatt Tarlós István nem adott engedélyt a júliusra tervezett eseményre. A Macskaárvaház kuratóriumi elnöke szerint a repülőverseny kitiltása komoly lépés az állatvédelem terén. A kutyaugatás nem hallatszik az égig, a macskanyávogás viszont igen.

Az ördög megkísértette Budapestet

Nivelles-i Szent Gertrúd már a középkorban feltalálta az első középkori macskamenhelyet, amelynek még semmi köze nem volt a Red Bullhoz. A legenda szerint az ördög egér alakjában kísértette a jelenlegi Belgium területén élt szerzetesnőt, ezért érthető a szentéletű asszony vonzódása a macskákhoz. Az ördög az utóbbi időben a “Vörös Bika” bőrébe bújva igyekezett megrontani Budapestet, a magyar fővárosban azonban vannak bátor torreádorok.

Az ikonikus Lánchíd!
A Red Bull hivatalos honlapja szerint a budapesti verseny 2015-ben lett része ismételten a Red Bull Air Race versenynaptárának. A honlap úgy számolta, hogy a versenyre százezres tömegek látogattak ki, mert mindenki látni szerette volna, amint a pilóták méterekre ereszkednek le a Duna fölé és repülnek el a magyar főváros ikonjaként számon tartott Lánchíd alatt.
A Főpolgármesteri Hivatal ennek szellemében közölte az MTI-vel, hogy Tarlós István a budapesti lakosság észrevételeinek és érdekeinek figyelembevételével a Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága elnökével egyetértésben – tájékoztatta a Red Bull Air Race szervezőit, hogy “a rendezvény körülményeinek elégtelensége miatt a főváros nem tudja az engedélyeket kiadni a júliusra tervezett eseményre”. Tarlós a műrepülőverseny alternatív helyszíneként a Dunakanyar vagy valamelyik nagyobb magyarországi tó környékét javasolta a szervezőknek.
Az állatvédő szervezetek szerint Magyarország kétmillió kivert kutya és macska országa, amihez aligha van köze a Red Bull Air Race-nek, a Macskaárvaház Alapítvány azonban mégis nekiment a versenynek, amelynek Bessenyei Péter mű- és berepülő pilóta köszönheti a világhírnevet. Bóday Pál, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a kutyák, macskák és más állatok számára veszélyesen hangos repülőverseny kitiltása komoly lépés az állatvédelem terén.

A kutyaugatás nem hallatszik az égig, a macskanyávogás viszont igen!

tarlós istván, macskaárvaház, hű macska

(Forrás: Macskakapcsolat blog)

De miért érdekelheti Tarlós Istvánt, hogy mi újság a Macskaárvaházban? Ha nem is köztudott, de kétségtelen tény, hogy a budapesti főpolgármester a macskákat szereti. A Macskakapcsolat blog majdnem egy évtizeddel ezelőtti beszámolója szerint Tarlós akkor éppen a hatodik fekete macskáját nyűtte el. – Tizenéves korom óta öt fekete macskám volt, Hű a hatodik. Ő kandúr, ivartalanított. Fél a férfiaktól, rossz élmény számára a doktor úr, akitől a szurikat kapja – mondta annakidején a főpolgármester a csacskaságra és macskaságra szakosodott blognak.

Cica-megbízottat minden kerültbe!
Tarlós István: Minden budapesti kerületben kell majd lennie legalább egy olyan, az önkormányzat megbízásából dolgozó állatvédelmi szakembernek, aki segít, tanácsot ad, hogyan tudjuk az emberi közösség érdekeivel is összeegyeztetve segíteni, istápolni például a gazdátlan cicákat. (Forrás: Macskakapcsolat blog)

És itt következik az igazi légicsavar

A 24.hu beszámolója szerint a Macskaárvaház Alapítvány egyik támogatója Mészáros Beatrix, Mészáros Lőrinc lánya, az állatvédő civil szervezet vezetői pedig már főpolgármesterré választása előtt kapcsolatban voltak Tarlós Istvánnal. A civilszervezet akkoriban tanácsokkal segítette súlyos beteg, Hű nevű macskájának a gondozását. A 24.hu úgy tudja: Mészáros Beatrix többször személyesen is részt vett az alapítvány örökbefogadó rendezvényén.

A már említett Bóday Pál a 24.hu írása szerint úgy vélte, hogy Budapesten bizonyosan nagy többsége van „az emberek és állatok számára egyaránt megterhelő és felesleges környezetterheléssel járó” Red Bull Air Race betiltásának, ezért

a Macskaárvaház Alapítvány állatvédő szervezet azt kéri, hogy a budapesti főpolgármester tegye végérvényessé a tiltást.

Tarlós István ezzel kapcsolatban jelezte, hogy a kormány nem csodálkozott a Red Bull Air Race-ről hozott döntésen. A meglepő az lett volna, ha csodálkozik, a civil állatvédő Bóday ugyanis önkéntesként tagja Nyitrai Zsolt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott állatvédelmi tanácsadó testületének, amit szintén a 24.hu figyelt ki.

Hány fekete macska van Keszthelyen?

Közben Keszthely már bejelentkezett, hogy befogadná a Budapestről kivert repülős versenyt. Nagy Bálint, a város alpolgármestere levélben fordult a Red Bull Air Race világbajnoki futamot szervező Hungaroring Sport Zrt. vezetéséhez, amelynek javasolta, hogy lehetséges helyszínként vizsgálják meg a Balaton nyugati medencéjét is, hiszen Keszthely, a sármelléki repülőtér, valamint Hévíz szállodakapacitása akár alkalmassá is teheti a területet a rendezvény megszervezéséhez. De vajon hány fekete macska van Keszthelyen? (PSP)
Nemzeti sorskérdések
Bóday Pál: Ez nagyon fájdalmas, meggyőződésem, hogy a nemzeti oldal, amely az emberek jelentős többségének akaratát megjeleníti, nem engedheti át a marginalizálódó, erkölcsileg lassan teljes mértékben vállalhatatlan liberális baloldalnak a természet- és állatvédelem – meggyőződésem szerint – nemzeti sorskérdéseit. (Forrás: 888)