SÍBIZTOSÍTÁS: Több milliós költség is lehet a helikopteres mentés, ha nincs biztosítása

SÍBIZTOSÍTÁS: Több milliós költség is lehet a helikopteres mentés, ha nincs biztosítása

Utolsó módosítás:

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége tájékoztatása szerint a síelésre utazók 65-70 százaléka köt utasbiztosítást, de sokan rendelkeznek bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítással vagy Európai Egészségbiztosítási Kártyával. Azt azonban utazás előtt mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy a magashegyi mentés milliós költségére vagy a sífelszerelés kártérítésére nyújt-e a kártya megfelelő fedezetet.

Az Aegon szerint tévhit, hogy egy külföldi utazáskor nincs szükség utasbiztosításra, ha van Európai Egészségbiztosítási Kártyája! Az EU Egészségbiztosítási kártya hasznos, de nem helyettesíti az utasbiztosítást. A kártya nem téríti például a poggyászkárt, a sürgősségi fogászati ellátást, nincs asszisztencia, jogvédelem- illetve tolmácsolási szolgáltatás, és nem tartalmaz felelősségbiztosítást sem.

A Netrisk.hu közlése szerint a külföldre induló síelők átlagosan napi 820 forintért kötöttek utasbiztosítást az idei síszezon eddigi időszakában. 2018-ban átlagosan 600 forintért kötötték a síbiztosításokat, az idei 820 forint ennél 37 százalékkal magasabb az online biztosításközvetítő portálon, de

továbbra is léteznek olyan ajánlatok, amelyek szerint napi 500 forint alatt megköthethető a síbiztosítás, ami egy kávé ára a külföldi síparadicsomokban.

A sípályáról történő helikopteres mentés fedezete ma már része a síbiztosítások többségének, és az ügyfelek tudatosságát jól mutatja, hogy a szerződést kötők 35 százaléka ezt a szempontot eleve feltételként rögzíti a kalkuláció során. A magasabb díjért a síelni indulók pótlólagos szolgáltatásokat, illetve magasabb térítési limiteket kapnak a biztosítóktól.

A drága mentés és ellátás fedezete mellett kiegészítő elemként leggyakrabban a felszerelésre vonatkozó kártalanítást, illetve a felelősségbiztosítást választják az ügyfelek.

Az elmúlt napokban tapasztalt ausztriai hóhelyzetben emellett jól jöhetett például a síbérlet árát visszatérítő szolgáltatás,

illetve a szállásra és programokra vonatkozó stornóbiztosítási elem is, ezzel azonban a megkötött biztosításoknak mindössze kis hányada rendelkezik.

Csak egy kávé ára a síbiztosítás!
A Netrisk adatai szerint a síbiztosítást kötők 54 százaléka 3-5 napra, tehát egy hosszú hétvégényi időre utazik el, a síelők több mint háromnegyede autóval, csaknem negyede pedig autóbusszal utazik, a közeli célpontok miatt repülőgéppel szinte senki nem indul síelni. Az úti cél alapján messze a legnépszerűbb Ausztria, 100-ból 72 síbiztosítást erre a célpontra kötöttek, a síelők további 11 százaléka szlovákiai síterepre utazott. Franciaország a tavalyi harmadik helyről a hatodikra csúszott vissza idén, ebben az évben Olaszország, Lengyelország és Szlovénia is megelőzte az idei szezon első harmadában.