STANDARD & POOR’S: Csak egy ligával került feljebb a magyar gazdaság

Utolsó módosítás:

A Standard & Poor’s egy fokozattal “BBB/A-2”-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását. A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlegének várakozása szerint a lebegő árfolyamrendszer és a továbbra is alacsony munkaköltség legalább középtávon fenntartja a magyar gazdaság külső versenyképességét. A magyar pénzügyminiszter nem teljesen elégedett a Standard & Poor’s döntésével, szerinte akár két ligával is feljebb léphettünk volna.


Növekszik a reálbér és ezáltal a hazai kereslet


A Standard & Poor’s globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) egy fokozattal “BBB/A-2”-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az eddigi “BBB mínusz/A-3”-ról. A lépést kövtően a három piacvezető globális hitelminősítő közül az S&P tartja érvényben a legjobb szuverén adósosztályzatot Magyarországra. Az S&P kimelete, hogy

2018 volt a hatodik olyan év egymás után, amelyben a magyar gazdaság szilárd, kiegyensúlyozott növekedési pályán volt,

és bár a magánszektor adósságállománya emelkedett, a köz- és a külső adósságráta a GDP-érték arányában számolva továbbra is csökkent tavaly.

Az S&P Global Ratings indoklása szerint a magyar államadós-osztályzatok pénteken bejelentett felminősítése elsősorban a magyar gazdaság megfelelő, a magánszektor magas megtakarításai által is alátámasztott növekedési kilátásait és a hazai keresletnek hajtóerőt adó reálbér-növekedést tükrözi. Tényező volt a felminősítésben emellett az autóipari és a szolgáltatási szektorok exportkapacitásainak folyamatos bővülése is.


2021-ig 2 százalékra lassul a GDP növekedése


A magyar gazdaság külső fizetési pozíciója erőteljes, a nettó külső adósságráta tavaly a GDP 10 százaléka alá süllyedt a 2010-ben mért 55 százalékról – áll az S&P Global Ratings elemzésében. A Standard & Poor’s közölte: jóllehet várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) növekedési üteme 2021-ig 2 százalék környékére lassul, a nyitott, kisméretű magyar gazdaság azonban átvészeli a gyengülő külső kereslettel és az EU-folyósítások csökkenésével jellemzett időszakot is.
A Standard & Poor’s szerint a magyar bankok tőkeellátottsága jó, tevékenységük nyereséges. Az S&P úgy véli: a magyar bankok hitelezési hajlandóságának feléledése és pénzügyi teljesítményük javulása annak a jele, hogy a monetáris politika és a hitelezési tevékenység reálgazdasági transzmissziós mechanizmusának működése jórészt helyreállt, és ez a fejlemény segítheti a magyar hatóságokat, ha a következő két évben nehezebbé válna az európai és a globális kereskedelmi környezet.


Bonyolult a magyar kormány viszonya az uniós partnerekkel


A hitelminősítő szerint a magyar kormány viszonyrendszere EU-partnereivel továbbra is “bonyolult”. A Standard & Poor’s azzal számol, hogy az unióból érkező strukturális és kohéziós folyósítások értéke a GDP-érték arányában mérve 1-2 százalékkal csökken akár már 2021-ben. Az EU által Magyarország ellen indított jogi, köztük a már folyó kötelezettségszegési eljárások a kétoldalú kapcsolatok destabilizálódásának kockázatával járnak, és ez potenciálisan kisiklathatja az uniós beruházási programokat, aláásva a magánbefektetői szektor bizalmát.

A Standard & Poor’s véleménye szerint 2020 előtt valószínűtlen, hogy az EU jelentősebb pénzügyi szankciókkal vagy a strukturális folyósítások csökkentésével sújtaná Magyarországot.

A 2020 utáni új költségvetési időszakban már valószínűbb az EU-finanszírozások csökkentése,

de ehhez is az uniós tagállamok egyhangú támogatására lenne szükség.

A Moody’s Investors Service magyar besorolása “Baa3”, a Fitch Ratings ugyanennek megfelelő “BBB mínusz” osztályzattal tartja nyilván a magyar államadósság-kötelezettségeket. A Fitch Ratings Fitch egy hét múlva vizsgálja az idén először a magyar szuverén adósbesorolást. A Fitch a térség szuverén adósminőségi mutatóiról nemrégiben összeállított, 2019-re szóló, Londonban ismertetett éves helyzetértékelésében egyenes utalást tett arra, hogy az idén több közép- és kelet-európai ország adósminősítését javíthatja. A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege heti térségi előrejelzésében azt valószínűsíti, hogy a Fitch is felminősíti Magyarországot. A Fitch a tágabb feltörekvő európai térségben Törökországra tart érvényben negatív kilátást.

varga mihály, pénzügyminsizter, Standard & Poor's

Varga Mihály két ligával feljebb játszana


A magyar pénzügyminiszter nem teljesen elégedett a Standard & Poor’s döntésével, amelyet megkésetnek és kevésnek tart. Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy ideje volt figyelembe venni a magyar gazdaság régóta fennálló tendenciáit, eredményeit, és elfogadni a piac értékítéletét. Szerinte az adósbesorolás javítása a tavalyi magyarországi választások miatt is késett. A pénzügyminiszter úgy gondolja, hogy a hitelminősítő döntésével elismerte, hogy a magyar gazdasági növekedés tartós, és hogy az ország külső sérülékenysége csökkent. Varga Mihály rámutatott, a piaci megítélés alapján legalább két fokozattal kellett volna javítani az ország minősítését.

A felminősítés azt jelenti, hogy a külföldi beruházók továbbra is kiemelt célként tekintenek az országra, továbbá olcsóbban jut az államkassza forrásokhoz – hangsúlyozta a tárcavezető utalva arra, hogy nemcsak a devizakötvény-kibocsátás feltételeit, hanem a forintban történő finanszírozást is kedvezően befolyásolja a döntés. A pénzügminiszter hozzátette, hogy egyelőre devizakötvény-kibocsátást nem terveznek. (PSP-MTI)