ÜTŐS AJÁNLAT: Akár évi 130 ezer forintot is kaphat ingyen

ÜTŐS AJÁNLAT: Akár évi 130 ezer forintot is kaphat ingyen

Utolsó módosítás:

Már öt éve elérhető a nyugdíjbiztosítás, amelynek egyik legfőbb vonzereje a tárgyévi befizetések után járó 20 százalékos, akár 130 ezer forintos adójóváírás. Így egy havi 30 ezer forintos megtakarításra 72 ezer forint jár vissza, a 130 ezer forint havi 55 ezer forint után vehető igénybe.

A maximális mértékű, 130 ezer forintos adókedvezmény igénybevételéhez éves szinten 650 ezer, azaz havonta 55 ezer forintot kell befizetni, ekkora összeget azonban csak a szerződést kötők néhány százaléka engedhet meg magának. Lehetőség van ugyanakkor arra, és ezzel sokan élnek is az év vége felé, hogy a megtakarítást indítók eseti befizetésekkel túllépjék a nyugdíjbiztosítás folyamatos díját, mert ezzel gyakorlatilag 20%-os kamatot kapnak a pénzükre, amihez képest a jelenlegi banki kamatok nevetséges aprópénznek számítanak.

Az adójóváírás megszerzéséhez nem elegendő megkötni a szerződést, az idei évre vállalt díjnak az év végéig meg is kell érkeznie a biztosítókhoz. Emellett már a jövő évi szja-bevallásban külön be is kell jelölni a 2018-as befizetés utáni adójóváírásra vonatkozó igényt. Ezt a lépést a takarékoskók közel negyede még mindig kihagyja, ennek hiányában azonban nem vehetik igénybe a kedvezményt.

Mindeközben a nyugdíjasok és a nyugdíjkorhatárt elért nyugdíjasok száma folyamatosan csökken. Ez annak az eredménye, hogy 2010 óta emelkedik a nyugdíjkorhatár, a korábbi 62 évről 65 évre – az utóbbi 2022-ben lép teljes mértékben életbe. A nyugdíjakra fordított kiadások mégis emelkednek. Ennek az a magyarázata, hogy cserélődnek a nyugdíjasok, és az új nyugdíjas drágább, mint a régi: a rendszerbe most belépők ellátása magasabb, mint az elhunytak járadéka volt.

A nyugdíjkorhatár további emelkedése is várható – ez az európai tendencia. Az már eldőlt, hogy Németország, Franciaország, Spanyolország és Dánia 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt. Várhatóan az egész EU-ban hasonló változások lesznek. A most megkötött nyugdíjmegtakarítások azonban 65 éves korban hozzáférhetővé válnak, és ezért nagyobb nyugalommal várható a tényleges nyugdíjbavonulás napja.