Mi a különbség a pozitív és a negatív spóroló között? Pontosan 30%

Ha valahol 30%-os kedvezmény van, azt már kiárusításnak nevezik, és az emberek rohannak, hogy ne maradjanak ki a jóból. A többség azonban éppen 30%-kal él drágábban, mint az indokolt lenne. Félek, hogy te sem vagy kivétel! 
 

Ki a pozitív spóroló? Magyarországon (még) nem alakult ki ennek a kultúrája, és mivel a pozitív spóroló nálunk ritka, mint Brüsszelben a fehér csóka, ezért a fogalom sem ismert, vagy legalábbis nem terjedt el széles körben. 

De nincs is rá igény, és jóformán nincs is rá lehetőség. 

A bankok tesznek róla, hogy ne is legyen, mert nekik nagyobb hasznuk van a negatív spórolóból, akit a markukban tarthatnak, és úgy “uzsorázhatnak ki”, ahogy éppen kedvük tartja.

Esti tévézés közben legalább három bank vágja hozzád a reklámját, amelyben hitelfelvételre bujtogat.

A “pozitív spóroló” terminus technicusa egy német pénzügyi és toborzó iroda találmánya, valamint képző és “ügyfélrávezető” rendszerének a része. 

De legyen bárhogy is, az bátran állítható, hogy a pozitív és a negatív spóroló közötti különbség néhány mondatban összefoglalható.

Akkor fussunk is neki, hogy ki is az a pozitív spóroló, és mit jelent valójában ez a kifejezés.

A pozitív spóroló az a személy, aki céljai elérése érdekében rendszeresen tesz félre.

A pozitív spóroló jelmondata, hogy “ne azt tedd félre, amit nem költöttél el, hanem azt költsd el, amit nem tettél félre”. A lényeg tehát az, hogy a pozitív spóroló félre teszi a pénzét, kamatoztatja vagy “hozamoztatja”, és ezáltal van mihez nyúlnia, ha venni szeretne valamit.

Ne azt tedd félre, amit nem költöttél el, hanem azt költsd el, amit nem tettél félre!

Vele szemben a negatív spóroló azt költi el, amije nincs – vagyis kölcsönt vesz fel a banktól, amelyet személyre szabottan 20-25%-ért mérnek, és a törlesztés fel van szeletelve havi részletekre.

Mostanában a nagylelkűségben szenvedő bankrendszer már fix törlesztőkkel csalogatja a vásárlásra felspannolt negatívokat, akik lelkesen fogyasztanak, majd utána kevésbé lelkesen törlesztenek. 

De törlesztenek, hiszen nincs más választásuk, mert különben jönnek a fehérjékkel felturbózott behajtó legények. 

A havi törlesztőrészletek kiizzadása nevezhető valójában negatív spórolásnak.

A negatív spóroló 25-30 %-kal drágábban él, mint a pozitív spóroló

Itt több kérdés is adódhat, de ebből egyet kell csak igazán megválaszolni. Ki vásárol drágábban? 

A pozitív spóroló, aki a saját, esetleg hozammal növelt pénzét költi, vagy a negatív spóroló, aki 25 %-os felárral (kamattal) veszi meg a nagyon megkívánt faltól-falig tv-készüléket – és ha nem fizet időben, akkor még jönnek a büntetőkamatok is? 

Alaphelyzetben tehát a negatív spóroló 25-30 %-kal drágábban él, mint a pozitív spóroló, és három “meggondolatlan kívánságnál” tovább csak ritkán mehet, mert a negyedik kívánságra hitelt már aligha kap!