Malacpersely Számla, a tiszta veszteség

Beszélgettem egy volt osztálytársammal egy megtakarítás indításáról. Meg is állapodtunk, de később a veje – aki jogász – beleszólt, hogy ez nagyon kockázatos, após inkább tegye a pénzt malacperselybe. Nézzük akkor, hogy mi is az a “malacpersely”, ami se nem mezőgazdasági, se nem egyházi fogalom.

Évről évre egyre több szülő és nagyszülő méri fel a gyerekek számár történő megtakarítás fontosságát. Hiszen az évek során összegyűjtött pénz nagy segítséget jelenthet gyermekünk számára a jövőben, ami az egyre nyíló szociális olló miatt sokak számára az egyetlen esélyt jelenti. Egyre drágább a felsőoktatás, egyre nehezebb elköltözni otthonról és egyre költségesebb megkezdeni az önálló felnőtt életet. A cikk alapja a Malacpersely Számla  2019. május 1-én hatályos kondíciós listája.

Legyen-e malaca? Isten ments!

A CIB malacperselynek egy online malacpersely. Nem sokkal tud többet, minthogy a gyerekeknek ide pakolgassuk a pénzt, majd az online felületen nézegessük, hogy mennyire gondoskodók vagyunk. 

Alacsony kamatot és (első ránézésre) ingyenes számlavezetést kapunk, ezért abban a hitben ringathatjuk magunkat, hogy a végén több pénzünk lesz, mint amennyit betettünk, de ez csak hiú ábránd.

2020-06-13_kamat

Láthatjuk, hogy a “malacpersely” éves 0,05% kamattal működik, ami változhat, ha a kamatkörnyezet változik. Ennek alapján 1 millió forintra 500 forintot fizet évente! Lehet, hogy egy kicsit többet, mert kamatos kamat, és havi kamatjóváírás van. 

De vigyázat! A 0,05%-os éves kamat csak abban az esetben jár, ha 5 millió forint alatti a megtakarításunk, és a vizsgált hónapban nem vettünk ki pénzt.

Az 5 millió feletti részre, illetve 10 000 forint alatti számlaérték esetén a kamat 0,01% lesz. EBKM: 0,01-0,05%. Nehogy valaki a kamatra spekuláljon, és százmilliókat tegyen be!

A malacpersely állítólag díjmentes, mert  a számlanyitásért és a a számlavezetésért nem kérnek pénzt.

No de vigyázzunk ezzel! Mert van egy több mint négy oldalas kondíciós lista, amiből kiderül, hogy a bank mikor csippent le magának egy kis pénzt.

giro

Akkor nézzük egyenként

  • csekkes befizetés esetén 113 Ft + 0,39% tranzakció (10 000 forintos havi befizetés esetén: 152 forint/ hó)
  • biztonsági SMS-üzenetek előfizetési díja 56 forint/felhasználó/hó
  • Token használati díja: 56 forint/felhasználó/hó
  • SMS üzenetek: 236 Ft/hó vagy 25 ft/SMS (mondjuk havi egy befizetésnél 25 forint a költség)

Így a CIB Malacpersely havi használati költsége egy átlagos felhasználás esetén 289 forint lesz. 

Ha nem vigyázunk, akkor egy hónap alatt eltapsoljuk az éves kamatot.

A bank persze azt írja, hogy a fenntartási költség díjmentes, mi viszont azt írjunk, hogy a “használati költség” igencsak nagy.

Amennyiben szeretnénk kivenni egy kis pénzt a CIB malacperselyből, akkor figyelnünk kell a terhelések költségeire. Ez azt jelenti, hogy 1 000 000 forintonként a hatályos kondíciós lista alapján CIB bankszámlára való kiutalás esetén a költség: 0,64% azaz 6 400 forint. Ezzel több, mint tíz éves kamat szállt el!

De ezzel nem fejeződtek be a levonások, illetve nem ért véget a “levonás sokk”.

Malacpersely Számla, a tiszta veszteség

Ha bankfiókban vesz ki valaki pénzt a számláról, akkor az majdnem egy ezresbe kerül. Két éves kamat.

Ha valaki úgy merészelne több mint egy millió forintot kivenni, hogy az utcáról sétál be a bankfiókba, akkor már több mint tízezer forint ugrott.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha valaki bejelenti a milliós összeg felvételét, de közben meggondolja magát, a bank akkor is az előbb említett összeggel büntet. Ezzel húsz évi kamat úszik el.

Van még néhány kitétel, de aki ennyivel nem éri be, az megérdemli, hogy malacperselye legyen!